08/11/15


Το άγχος και η κατάθλιψη χτυπούν ευκολότερα την πόρτα της ανύπαντρης γυναίκας, όπως έδειξε έρευνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι άγαμες παρουσίαζαν άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστά 35% και 26% αντίστοιχα, ενώ τα ποσοστά για τις έγγαμες ήταν 16% και 13%. Το άγχος της αποκατάστασης σε συνδυασμό ίσως με πιεστικές και απαιτητικές καριέρες μπορούν να ενοχοποιηθούν για το αποτέλεσμα, εξηγούν οι ειδικοί, ενώ η καθυστέρηση της μητρότητας συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με την εμφάνιση του άγχους.
spinsterΟι ανύπαντρες γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα μόνες τους, ενώ είναι συναισθηματικά ακάλυπτες, πράγμα που τις οδηγεί ευκολότερα στην κατάθλιψη, στην κόπωση την ψυχολογική και τη σωματική, καθώς και στην εμφάνιση ψυχοσωματικών εκδηλώσεων όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι τους, διαταραχές σίτισης και άλλα.
Οι περισσότερες έγγαμες γυναίκες φαίνεται να προστατεύονται από την κατάθλιψη και το στρες. Αυτό συμφωνεί και με τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών με το ίδιο θέμα. Φαίνεται ότι ο γάμος δίνει ασφάλεια στις περισσότερες από αυτές, καθώς και την ευκαιρία να μοιράζονται τις ευθύνες και τα προβλήματα με τους συντρόφους τους.
Miranda.jpgΑπευθύνονται στον ψυχολόγο κυρίως για θέματα τρίτων που τις απασχολούν, όπως σχέσεις με τα πεθερικά, συμπεριφορά των παιδιών τους και απιστία, παρά για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις ίδιες. Ακόμα και τα προβλήματα των παιδιών τους, για τα οποία συχνά ρωτούν τον ψυχολόγο, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις ίδιες, αφού υπάρχει και ένας πατέρας που συνήθως μοιράζονται μαζί του το πρόβλημα.
Αντίθετα, οι διαζευγμένες ενδιαφέρονται περισσότερο για προσωπικά τους θέματα, όπως αυτό των σχέσεων και της ανατροφής των παιδιών τους, αφού οι περισσότερες έχουν την επιμέλεια και την αποκλειστική ευθύνη, και συχνά δεν υποστηρίζονται από τους πρώην συζύγους τους. Το άξιο λόγου σημείο στην περίπτωσή τους είναι ότι δεν παραπονιούνται για στρες και σπάνια αυτό αναφέρεται στο αίτημά τους όταν έρχονται στον ψυχίατρο.
via


Το πρόβλημα του Θεού απασχόλησε -προφανώς- και την αρχαία ελληνική σκέψη. Σ’ αυτή εξάλλου ανάγονται οι πρώτες απόπειρες να θεμελιωθεί λογικά η ύπαρξη του. Έτσι, από τη μία πλευρά, έχουμε τον Ξενοφάνη που υποστήριζε ότι η έννοια του Θεού είναι ανθρώπινο δημιούργημα, τον ουσιαστικά υλιστικό πανθεϊσμό των στωικών και την υλιστική φιλοσοφία των ατομικών.bestaat-god
Από την άλλη, ο Πλάτων δεχόταν την έννοια του Δημιουργού, ο οποίος όμως δεν δημιουργεί εκ του μηδενός: οι ιδέες προϋπάρχουν και αυτός – ως Αγαθός – κατασκευάζει τον κόσμο κατά το καλύτερο δυνατό πρότυπο.
Στην αντιφατική κοσμολογία του Αριστοτέλη θα βρούμε τα πρώτα «λογικά» επιχειρήματα για την ύπαρξη του Θεού: το κοσμολογικό ή της πρώτης αιτίας, του πρώτου κινούντος (ανάλογο του κοσμολογικού), καθώς και το τελεολογικό. (H φύσις είναι διπλή: ύλη και μορφή. H μορφή είναι σκοπός και τα άλλα υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό. Και ο φυσικός οφείλει να μιλά για δύο είδη αιτίων, αλλά κυρίως για το τελικό αίτιο. Επειδή αυτό είναι η αιτία της ύλης και όχι η ύλη αιτία του σκοπού).
Το «καθεστώς» του Θεού δεν είναι σαφές στην αριστοτελική οντολογία. Πράγματι, ο Αριστοτέλης ορίζει τη φύση ως αρχή κινήσεως και αλλαγής, δεν δέχεται κάποια αρχή του χρόνου, ορίζει την αιτία ως το ενδογενές στοιχείο το οποίο καθορίζει ένα πράγμα, η εντελέχεια έχει σαφή διαλεκτική όψη ως εσωτερική δυναμική της ύλης, και όλα αυτά δύσκολα θα συμβιβάζονταν με τη χριστιανική αντίληψη για το Θεό και με το δόγμα της δημιουργίας εκ του μηδενός.
Με την κρίση της αθηναϊκής δημοκρατίας και την παρακμή της φιλοσοφίας, κυριάρχησαν, ως γνωστόν, διάφορα μυστικιστικά ρεύματα, σωτηριακές θρησκείες, καθώς και ο νεοπλατωνισμός, που σημαδεύει τις προσπάθειες για συγχώνευση της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας με το χριστιανικό δόγμα. Τόσο οι πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας όσο και οι θεωρητικοί της Δυτικής επεχείρησαν να θεμελιώσουν λογικά την πίστη, στηριζόμενοι άλλοτε στον Πλάτωνα και άλλοτε στον Αριστοτέλη. Αλλά το δόγμα της δημιουργίας αντιφάσκει τόσο με την πλατωνική όσο και με την αριστοτελική οντολογία.
god-detailΚατά τον ιερό Αυγουστίνο (354-430), π.χ., «non in tempore, sed cum tempore finxit Deus mundum» (ουχί εν χρόνω αλλά μετά του χρόνου εποίησεν ο Θεός τον κόσμον). Και ο Θεός προικίζεται με μια σειρά από ανθρώπινα κατηγορήματα (πανάγαθος, παντοδύναμος, παντογνώστης, πανταχού παρών κ.λπ.), σε αντίθεση με τις μη ανθρωπομορφικές αντιλήψεις των αρχαίων και ειδικά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.
Με τις εισβολές των βαρβάρων στην πρώην ρωμαϊκή αυτοκρατορία (VI έως IX αιώνες) και την εξαφάνιση της ελληνικής και ρωμαϊκής σκέψης, η φιλοσοφία καλλιεργείται πλέον στα μοναστήρια της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και, αργότερα, από την εποχή του Καρόλου του Μεγάλου (792-814), στην ηπειρωτική Ευρώπη. Κύριο έργο της μεσαιωνικής σχολαστικής φιλοσοφίας ήταν να θεμελιώσει με λογικά επιχειρήματα την πίστη. Έτσι η φιλοσοφία μετατρέπεται σε θεραπαινίδα της θεολογίας (ancilla theologiae).
O σχολαστικισμός είναι η κύρια μορφή φιλοσοφίας στη φεουδαρχική κοινωνία. Στην 1η περίοδο, από τον IX ως το XII αιώνα, δεσπόζει ο ακραίος πλατωνικός ρεαλισμός, στη δεύτερη περίοδο, κατά το XIII αιώνα, κυριαρχεί ο αριστοτελισμός με τον Θωμά, τον Ντινς Σκοτ κ.λπ., ενώ ο XIV και ο XV αιώνας είναι οι αιώνες της παρακμής του σχολαστικισμού. Στην τελευταία αυτή περίοδο εμφανίζεται ο νομιναλισμός, με πρόδρομο τον Ροσελίνο της Κομπιένης (περίπου 1050) και κύριους εκπροσώπους, μεταγενέστερα, τον Ντινς Σκοτς (1270-1308), τον Όκαμ (1285-1349) και άλλους.
Συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας την αριστοτελική επιχειρηματολογία, οι μεσαιωνικοί διατύπωσαν μια σειρά επιχειρημάτων για την ύπαρξη του θεού: Το κοσμολογικό ή της πρώτης αιτίας, το επιχείρημα του πρώτου κινούντος, το τελεολογικό (την ύπαρξη σχεδίου), αλλά και επιχειρήματα από την περιοχή των ανθρώπινων (δικαιοσύνη, ηθική, ωραιότητα, τελειότητα κ.λπ.). Επιδίωξη ήταν να στηριχθεί λογικά το δόγμα της ύπαρξης του Θεού και της θεϊκής δημιουργίας.
god1Ας σημειώσουμε ορισμένα από τα επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης του Θεού.
Κατά τον Ανσέλμο του Καντέρμπουρι (1033-1109), ακραίο ρεαλιστή, οι έννοιες του αγαθού, της δικαιοσύνης κ.λπ. έχουν πραγματική υπόσταση. Ως προς το Θεό, η ύπαρξη του συνάγεται από την ίδια την έννοια του Θεού. O λογικός φαύλος κύκλος είναι προφανής: θεωρούμε δεδομένο το ζητούμενο και, με αφετηρία αυτή την παραδοχή, συνάγουμε – με τους κανόνες της τυπικής λογικής – την ύπαρξη του.
Κατά τους ρεαλιστές, τα Universalia υπάρχουν πριν από τα πράγματα (Ιδέες, Θεός), υπάρχουν στα πράγματα (το εν στα πολλά) και ύστερ’ από τα πράγματα. Αλλά ήδη ο Αλβέρτος ο Μέγας (1193-1280) θεωρούσε την αριστοτελική φιλοσοφία συμβατή με τη χριστιανική θεολογία και ο Θωμάς ο Ακινάτης (1225-1274), αντίθετα με τον πρώιμο σχολαστικισμό, στράφηκε οριστικά προς τον Αριστοτέλη.
O Αριστοτέλης είχε ήδη γίνει γνωστός στη Δύση από μεταφράσεις και σχόλια των αράβων. O Θωμάς αξιοποίησε την αριστοτελική φιλοσοφία για να διαμορφώσει το δικό του σύστημα. Έτσι, ο αριστοτελισμός και η ιουδαϊκή παράδοση συνενώθηκαν στη θεολογική σύνθεση του θωμισμού. Κατά τον Θωμά, η φιλοσοφική σκέψη μπορεί να επιτρέψει στη νόηση την αποκάλυψη της αλήθειας. H φιλοσοφία είναι ανεξάρτητη από την αποκάλυψη. Εντούτοις, η αλήθεια είναι μία και, κατά συνέπεια, η φιλοσοφία υποτάσσεται στην εξουσία της πίστης: η αποκάλυψη ασκεί κανονιστική λειτουργία απέναντι στη φιλοσοφία.
Σε αντίθεση με τον πρώιμο σχολαστικισμό του Αυγουστίνου, του Ανσέλμου κ.λπ., που είχε νεο-πλατωνικό χαρακτήρα, ο Θωμάς αξιοποίησε το δυναμικό (από μια άποψη) χαρακτήρα της αριστοτελικής φιλοσοφίας, προκειμένου να επιτύχει μια αυστηρή θεμελίωση των θεολογικών δογμάτων. Αξιοποίησε, π.χ., την εξελικτική αντίληψη του Αριστοτέλη, τη σχέση δυνατότητας και πραγματικότητας, ύλης και μορφής, ουσίας και συμβεβηκότος. O Θωμάς, π.χ., διακρίνει την ουσία από την ύπαρξη, οι οποίες συμπίπτουν μόνο στο Θεό. Και η διάκριση αυτή είναι θεμελιώδης. Ουσία είναι αυτό που είναι ένα ον. H ύπαρξη είναι πάντα συγκεκριμένη. Είναι η ύπαρξη μιας επιμέρους ουσίας, που την καθορίζει. Εξαιρείται η ύπαρξη του Θεού.
Παρά τα στοιχεία μιας δυναμικής-εξελικτικής οντολογίας, και ο Θωμάς παρέμεινε δέσμιος της παράδοσης που πίστευε ότι μπορεί να αποδείξει με επιχειρήματα την ύπαρξη του Θεού. Έτσι δανείστηκε και ανέπτυξε περαιτέρω τα γνωστά επιχειρήματα του Αριστοτέλη.
Κατά το επιχείρημα, π.χ., του πρώτου κινούντος: H καθολική κίνηση χαρακτηρίζει τον κόσμο. Καθετί όμως κινείται από κάτι άλλο. Έτσι από κινούμενα κινούντα φθάνουμε στο ακίνητο πρώτο κινούν: στο Θεό. Άλλο επιχείρημα του Θωμά: Τα φυσικά αντικείμενα που συνιστούν το Σύμπαν δρουν για την επίτευξη κάποιου σκοπού (τέλους).
Αν κάτι ενεργεί για να επιτύχει κάποιο σκοπό, τότε κατευθύνεται προς το σκοπό αυτό και κάποιο έλλογο ον.
• Τα φυσικά αντικείμενα δεν είναι έλλογα όντα.
•  Άρα: Υπάρχει κάποιο έλλογο ον το οποίο κατευθύνει τα φυσικά αντικείμενα για να επιτύχουν κάποιο σκοπό.
Αυτή η κατευθυντήρια δύναμη είναι ο Θεός.
Στον τυπικό αυτό συλλογισμό, η αριστοτελική κατηγορία της εντελέχειας υποβαθμίζεται σε καθαρά μεταφυσική κατηγορία.
Υπάρχει σειρά ολόκληρη επιχειρημάτων (ή αποδείξεων) για την ύπαρξη του Θεού. Τα επιχειρήματα αυτά έχουν διάφορες αφετηρίες. Άλλα είναι συμπληρωματικά και άλλα αντίθετα: κοσμολογικό, οντολογικό, τελεολογικό, του πρώτου κινούντος κ.λπ., και άλλα από την περιοχή της δικαιοσύνης, της ηθικής και της αισθητικής. Ας σημειώσουμε ορισμένα απ’ αυτά.
Κοσμολογικό επιχείρημα: Οτιδήποτε γνωρίζουμε προκύπτει από κάτι άλλο. Οφείλουμε συνεπώς να συμπεράνουμε ότι το Σύμπαν ως ολότητα προέκυψε από κάτι άλλο και αυτό είναι ο Δημιουργός, ο Θεός (αιτιακή εκδοχή).
Καθετί που υπάρχει, είτε υπάρχει εξαιτίας της ύπαρξης κάτι άλλου (συμπληρωματική ύπαρξη) είτε υπάρχει αφ’ εαυτού (αναγκαία ύπαρξη). Είναι αδύνατο να υπάρχουν μόνο συμπτωματικά όντα, επειδή αυτά δεν είναι αυτάρκη. Πρέπει συνεπώς να υπάρχει ένα αναγκαίο Ον, και αυτό ονομάζουμε Θεό.
Οντολογικό επιχείρημα: Κατά τον Ανσέλμο, η ύπαρξη του Θεού συνάγεται από έναν απλό ορισμό:
1.0 Θεός, εξ ορισμού, είναι το τελειότερο ον (το πλήρες, τέλειο ον).
2. Ένα ον θα ήταν λιγότερο από τέλειο, αν δεν θα υπήρχε. Άρα ο Θεός υπάρχει.
Σύμφωνα με άλλη διατύπωση:
1. O Θεός είναι το ον το μεγαλύτερο που μπορεί να υπάρξει.
2. Αν ο Θεός δεν υπάρχει, θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα ον με όλες του τις ιδιότητες, το οποίο θα υπήρχε και το οποίο θα ήταν ένα ον μεγαλύτερο από το Θεό, πράγμα αδύνατο. Άρα ο Θεός πρέπει να υπάρχει.
H λογική ανακολουθία είναι προφανής: αποδίδουμε σε ένα φανταστικό ον μια ιδιότητα και, από τον ορισμό που εμείς δίνουμε, συνάγουμε την ύπαρξη του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θωμάς επέκρινε αυτό το επιχείρημα: δεν μπορούμε από μια έννοια να συναγάγουμε ένα ον.
Επιχείρημα της πρώτης (πρωταρχικής) αιτίας: Αποτελεί αναδιατύπωση του αριστοτελικού επιχειρήματος για το πρώτο κινούν: Κάθε κινούμενο κινείται από κάθε άλλο. Έτσι θα φθάναμε στο άπειρο. Αλλά μια αιτιακή αλυσίδα δεν μπορεί να είναι άπειρη. Άρα υπάρχει κάτι που προκαλεί την κίνηση αλλά που δεν κινείται από κάτι άλλο, και αυτό είναι η πρώτη αιτία, δηλαδή ο Θεός.
Επιχείρημα του πρώτον κινούντος (Αριστοτέλης, μεσαιωνικοί, Καρτέσιος): Τα πράγματα κινούνται. Γενικά αντλούν την κίνηση τους και την κίνηση άλλων πραγμάτων. Εντούτοις, είναι αδύνατο το καθετί να αντλεί μ’ αυτό τον τρόπο την κίνηση του, επειδή δεν θα υπήρχε διόλου κίνηση. Πρέπει συνεπώς να υπάρχει μια οντότητα που η κίνηση της να μην προκύπτει από την κίνηση άλλων όντων. Πρόκειται για το πρώτο κινούν, το Θεό.
Επιχείρημα που δεχόταν, όπως είδαμε, ο Θωμάς, αλλά και ο γενάρχης του αστικού ορθολογισμού, ο Καρτέσιος, κατά τον οποίο ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και του έδωσε τόση κίνηση όση χρειαζόταν για το σκοπό για τον οποίο τον δημιούργησε. Και επειδή, κατά τον Καρτέσιο, ο Δημιουργός δεν επεμβαίνει στο φυσικό γίγνεσθαι, έχουμε εδώ μια πρώτη διατύπωση της φυσικής αρχής της αφθαρσίας της κίνησης, θεμελιωμένη στη θρησκευτική μεταφυσική.
Τελεολογικό Επιχείρημα: Δηλώνει την ύπαρξη σκοπού στο Σύμπαν. Εντελέχεια – Αριστοτέλης. Προκαθορισμένη αρμονία – Λάιμπνιτς. O κόσμος έγινε για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του ανθρώπου – Wolff. Σκοπιμότητα, έννοια a priori, η οποία έλκει την καταγωγή της στη θεωρησιακή ικανότητα της κρίσης – Καντ. H ύλη δημιουργήθηκε από το Θεό με μορφή άφθαρτων σωματίων, τα οποία ταιριάζουν στους σκοπούς για τους οποίους τα δημιούργησε – Νεύτων. (Προφανώς, τα επιχειρήματα του Καρτέσιου και του Νεύτωνα διαφέρουν από τα μεσαιωνικά. Θεμελιώνουν σε μεταφυσική βάση την κίνηση στην πρώτη περίπτωση, την ύπαρξη της ύλης στη δεύτερη).
Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε την καταγραφή και άλλων επιχειρημάτων από την περιοχή της ηθικής, του νοήματος της ζωής, από την ύπαρξη θαυμάτων, την προσωπική εμπειρία κ.λπ.
Ας σημειώσουμε μόνο ένα: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την εμπειρία του Θεού: άρα ο Θεός υπάρχει. Στα νεότερα χρόνια, ο Kierkegaard (1813-1855) θα απέρριπτε τις «λογικές» αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού: «Η πίστη δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, την οποίαν πρέπει να θεωρεί εχθρό της».
Το τρωτό των επιχειρημάτων και αποδείξεων γινόταν όλο και περισσότερο φανερό από τα τέλη του Μεσαίωνα. Εντούτοις, «επιχειρήματα» και «αποδείξεις», διαφορετικού τύπου, στηριγμένα κυρίως στις φυσικές επιστήμες, αναπαράγονταν κατά το 17ο και το 18ο αιώνα και αναπαράγονται μέχρι τις μέρες μας. Αλλά θα ήθελα να κλείσω αυτή την ενότητα υπενθυμίζοντας την άποψη του Ξενοφάνη, ιδρυτή της Σχολής της Ελέας, για να φανεί η τρομερή οπισθοχώρηση της φιλοσοφικής σκέψης κάτω από το κράτος της θεολογίας.
Λοιπόν, κατά τον Ξενοφάνη:
Πάντα θεοί σ’ ανέθηκεν Όμηρος ο Ησίοδος τε όσσα παρ’ ανθρώπισιν ονείδεα και ψόγος εστίνκλέπτειν, μοιχεύειν, και αλλήλους απατεύειν. Αλλ’ οι βροτοί δοκέουσι γεννάσθαι Θεούς, των εφετέραν δι’ εσθήτα έχειν φωνήν τε δέμας τε. Αιθίοπες τε «θεούς σφετέρους» σιμούς μέλανας τεΘρήικες τε γλαυκούς και πυρούς «φάσι πέλεσθαι». Αλλ’ ει χείρας βόες «ίπποι τ’» ή λέοντες ή γράψαι χείρεσι και έργα τελεί ν όπερ άνδρες, ίπποι μεν θ’ίπποισι βόες δε τοις βουσίν ομοίας και «κε» Θεών ιδέας έγραφον και σώματ’ εποίουν τοιαύ’ θ ‘όσον περ καυτοί δέμας είχον «έκαστοι».
O πλέον διάσημος φιλόσοφος που απέδειξε, στα πλαίσια της γνωσιοθεωρίας του, την αδυναμία του Λόγου να αποδείξει την ύπαρξη του θεού ήταν, ως γνωστόν, ο Καντ. Αλλά και ο Καντ κατέληξε σε άλλου είδους «επιχείρημα» από την αντίθετη οδό.
Κείμενο του Ευτύχη Μπιτσάκη
via


Μάθετε τα απαραίτητα «συστατικά», που με λίγη «καλλιέργεια» μπορούν να εξελιχθούν στα πλέον κατάλληλα προσόντα για να αντεπεξέλθετε σε κάθε πρόκληση.
personality-testΑυτοεκτίμηση και αξιολόγηση καταστάσεων
Τα καθημερινά προβλήματα δημιουργούν τριβές στην σωματική αλλά και πνευματική μας ευεξία, γι’ αυτό ένα καλό «σύστημα» ψυχολογικής στήριξης βοηθά στο να ξεπερνάμε τα παραπάνω εμπόδια. Η αυτοεκτίμηση είναι σημαντικό όπλο σε αυτή τη μάχη, καθώς καταπολεμά τις αρνητικές συνέπειες του στρες.
Σημαντικότατη πτυχή της αυτοεκτίμησης και της αισιοδοξίας αποτελεί η ρεαλιστική αξιολόγηση των προβλημάτων. Στην ουσία, από την πλευρά της ψυχολογίας, πρόκειται για τις προσδοκίες που έχουμε από μία κατάσταση και την γενικότερη οπτική γωνία από την οποία θεωρούμε τα πράγματα. Στοιχεία της καθημερινότητάς μας, όπως για παράδειγμα η κυκλοφοριακή συμφόρηση στον δρόμο ή οι φωνές του αφεντικού δεν αποτελούν προβλήματα, παρά μόνον αν τα αξιολογούμε ως τέτοια.
Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο και ως ένα βαθμό τα εμπόδια και οι ενοχλήσεις είναι μέρος της φυσιολογικής ζωής. Αν οι αξιολογήσεις μας απέναντι στις πτυχές της καθημερινότητας είναι ρεαλιστικές, μπορούμε να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις.
«Οι αξιολογήσεις που κάνουμε αποτελούν συνέπεια του συστήματος πεποιθήσεών μας. Αν οι πεποιθήσεις μας δεν είναι ρεαλιστικές και ευέλικτες, τότε οι αξιολογήσεις δεν θα είναι οι πλέον κατάλληλες για τις εν λόγω καταστάσεις», λέει η ειδήμων Gill Jenkins.
Δείγματα τέτοιων άκαμπτων και αλόγιστων πεποιθήσεων είναι όσες περιέχουν τους όρους «πρέπει», δίνοντας έμφαση στην τελειότητα. «Πρέπει να είμαι αρεστός σε όλους», «Πρέπει να είμαι συνεχώς τέλειος» και παρόμοιες διατυπώσεις πιέζουν τον εαυτό μας προς καταστάσεις τις οποίες αξιολογούμε μη ρεαλιστικά, καθώς οι παραπάνω στόχοι είναι εκ των πραγμάτων ακατόρθωτοι.
Εναλλακτικές αξιολογήσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις παράλογες αποφάσεις μας με μία εναλλακτική ερμηνεία της κατάστασης; Υποθέστε ότι κάποιος σας φέρεται με αγένεια. Μπορείτε να σκεφτείτε από την μία ότι αυτό το άτομο είναι απαίσιο ή ότι «όλοι σας μισούν». Μπορείτε όμως να ερμηνεύσετε την κατάσταση από την εξής εναλλακτική σκοπιά: «Τι έχει συμβεί σε αυτόν τον άνθρωπο ώστε να συμπεριφέρεται με τόση αγένεια;»
Δίνοντας (την σωστή) σημασία
Οι ψυχολόγοι διατείνονται πως κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικά κριτήρια σημειοδότησης των καταστάσεων. Με άλλα λόγια, έχει διαφορετικές πεποιθήσεις σε σχέση με το κατά πόσο οι αντιδράσεις του απέναντι στις προκλήσεις έχουν σημασία και είναι αποδοτικές. Τα άτομα με ισχυρή αίσθηση αυτής της «αποτελεσματικότητας» αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ενεργητικότητα και με την λογική της συνεχούς προσπάθειας.
Πώς όμως αναπτύσσεται αυτή η ιδιότητα και γιατί κάποιοι άνθρωποι την διαθέτουν σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα; Το συγκεκριμένο προσόν σημασιοδότησης χτίζεται ανάλογα με τις εμπειρίες του καθενός και με τους ανθρώπους που αποτελούν πρότυπα γι’ αυτόν. Οι έρευνες υποστηρίζουν πως μπορούμε να ενισχύσουμε αυτό το προσόν με τους εξής τρόπους:
– Να θέτουμε στόχους. Αν δεν γευτούμε την επιτυχία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την σημασία της αποτελεσματικότητας, και πιθανότητες επιτυχίας σε κάτι έχουμε μόνο όταν το θέσουμε ως στόχο.
– Να θέτουμε λογικούς στόχους. Ο ρεαλισμός και σε αυτή την περίπτωση είναι το κλειδί. Όπως είπαμε, δεν μπορούμε να είμαστε τέλειοι σε όλα.
 Να έχουμε τα κατάλληλα πρότυπα. Ένας μέντορας ή ένας σημαντικός για εμάς άνθρωπος που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάποιος γνωστός μας, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες που απλώς μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι.
– Να μιλάμε στον εαυτό μας… θετικά: Αντί να κατακρίνουμε τον εαυτό μας και να τον στριμώχνουμε στη γωνία με το παραμικρό λαθάκι, μπορούμε να εστιάσουμε στις επιτυχίες μας – ακόμη και τις πιο μικρές. Δώστε μικρές ενέσεις σιγουριάς στον εαυτό σας (είτε φωναχτά είτε ως σκέψεις) και στα τρία σημαντικά στάδια μιας πρόκλησης: την προετοιμασία, την αντιμετώπιση και την ανάλυση της έκβασης αυτής της «μάχης».
– Να θυμόμαστε πως χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να επιτύχουμε. Πάρτε παράδειγμα από τον αθλητισμό: Για να φτάσει ένας δρομέας σε ένα ρεκόρ ή σε μια νίκη χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης, σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης.
Το κατάλληλο «σύστημα στήριξης»
Με άλλα λόγια, συγκεντρώστε γύρω σας τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε και σας στηρίζουν. Η αξιοποίηση αυτού του δικτύου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά, αλλά συχνά «ξεχασμένα» προσόντα για να ανταπεξερχόμαστε στις δύσκολες καταστάσεις. Κρατήστε επαφή με τους ανθρώπους στους οποίους δεν αισθάνεστε άβολα να αναλύσετε τις σκέψεις, τους φόβους, τους δισταγμούς και τα όνειρά σας. Οι έρευνες λένε πως όσοι έχουν ένα καλό «σύστημα στήριξης» μπορούν να ξεπερνούν πιο εύκολα καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η μοναξιά.
Η αξία της χαλάρωσης και της άσκησης
Η ικανότητα να χαλαρώνουμε, να βλέπουμε τα πράγματα και από την αστεία τους πλευρά, να ξεκουραζόμαστε και να απαλλασσόμαστε από τα δεσμά του άγχους είναι σημαντικότατο προσόν που μας βοηθά να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Στον αντίποδα, αλλά με τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στην πνευματική και ψυχική μας υγεία, βρίσκεται η σωματική άσκηση. Η γυμναστική με μέτρο, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες του καθένα, βοηθά στην απεμπλοκή από το στρες και στην γενικότερη ευεξία.
Πηγή: BBC
via


Ο Άνθρωπος του Θεού μεθάει χωρίς κρασί'
Ο Άνθρωπος του Θεού χορταίνει χωρίς κρέας.

Ο Άνθρωπος του Θεού είναι γεμάτος χαρά και θαυμασμό,
Ο Άνθρωπος του Θεού δεν έχει ούτε φαί ούτε ύπνο.
Ο Άνθρωπος του Θεού είναι ένας βασιλιάς κάτω από ένα
φτωχό ρούχο:
Ο Άνθρωπος του Θεού είν' ένας θησαυρός κάτω από ένα
ερείπιο.
Ο Άνθρωπος του Θεού δεν είναι από άνεμο και χώμα:
Ο Άνθρωπος του Θεού δεν είναι από φωτιά και νερό.
Ο Ανθρωπος του Θεού είναι μιά θάλασσα χωρίς ακτή
Ο Άνθρωπος του Θεού βρέχει μαργαριτάρια χωρίς σύννεφο,
Ο Άνθρωπος του Θεού έχει εκατό φεγγάρια και εκατό ουρανούς,
Ο Άνθρωπος του Θεού έχει εκατό φορές το ηλιόφως.

Ο Άνθρωπος του Θεού είναι σοφός μεσ' από την Αλήθεια,
Ο Άνθρωπος του Θεού δεν είναι μορφωμένος από κάποιο
βιβλίο.
Ο Ανθρωπος του Θεού είναι περ' από την πίστη και την
απιστία,
για τον Άνθρωπο του Θεού ποά "αμαρτία" ή "αρετή"
υπάρχει;
Ο Ανθρωπος του Θεού έχει φύγει μακριά από τη μη ύπαρξη
Ο Άνθρωπος του Θεού έχει φτάσει, μεγαλόπρεπα
ιππεύοντας.
Ο Άνθρωπος του Θεού Είναι Κρυμμένος, Ω άνθρωπε!
Ψάξε και βρες Τον Άνθρωπο του Θεού.





Δύο άξονες, δύο γραμμές καθορίζουν την ύπαρξή μας.

Ένας κάθετος άξονας, η διαδρομή που πηγαίνει τον άνθρωπο από το χώμα, από την λάσπη, προς τον Θεό. 

Φανταστείτε έναν μικρό σπόρο που μεγαλώνει μέσα στο χώμα και ανεβαίνει σιγά-σιγά μέχρι να ανθίσει μέσα στο φως.Και ένας οριζόντιος, που ενώνει τον άνθρωπο με το περιβάλλον του. 

Ο σταυρός που τα ενώνει, το σημείο τομής και συνισταμένη και των δύο αξόνων η ζωή. Αληθινή είναι η ζωή που περιέχει και τις δύο διαδρομές.



Κατευθυνόμαστε και προς τον θεό (π.χ. σε θέματα πίστης και αξιών, μπροστά στο φαινόμενο του θανάτου κ.λ.π.) και προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον μας (π.χ.στις σχέσεις μας, στους ρόλους μας μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο, την σχέση μας με τα άλλα πλάσματα της φύσης κ.λ.π.).

Καμία από τις δύο διαδρομές δεν αρκεί από μόνη της.

(Μία μικρή σημείωση: Λέγοντας θεό δεν εννοώ έναν ηλικιωμένο κύριο με γένια που κατοικεί μέσα στα σύννεφα και τιμωρεί τους ανθρώπους. 

Για μένα ο Θεός είναι κάτι πολύ πιο χειροπιαστό και πραγματικό: είναι το Φως, η Δύναμη και η Αγάπη που υπάρχουν μέσα σε κάθε δημιούργημα πάνω στην γη.)




Νατάσσα Καπαγερίδου



Μου λες να κάνω θετικές σκέψεις.

Όμως ξεχνάς ότι είμαι άνθρωπος ακόμη κι εκεί που σκέφτομαι θετικά ξαφνικά λες και κάποιος έρχεται και μου βάζει αρνητικές σκέψεις και εικόνες .

Ναι ξέρω πρέπει να τις μετουσιώσω κάνοντας τες θετικές.

Όμως τις περισσότερες φορές ξεχνιέμαι, δεν φταίω γι αυτό έτσι είναι το σχέδιο. 

Πρέπει να ισορροπήσω . 

Μπορεί ορισμένες φορές να μη σε καταλαβαίνω και να στεναχωριέμαι . 

Τότε τι να κάνω; 

Πρέπει πάλι να βάλω τα Αγγελάκια με τα μωβ σφουγγαράκια και το μωβ υγρό να μου καθαρίσουν τις σκέψεις;

Αυτές τις σκέψεις εσύ μου τις βάζεις .

Μου λες ότι έπεσα , μα που έπεσα αφού είμαι όρθια, όρθιος και προχωρώ. 


Προχωρώ βάση Θεϊκού Σχεδίου, δεν έφυγα, δεν απέκλινα από το έργο μου ούτε λεπτό πως λοιπόν έπεσα; 

Ναι ξέρω παίζεις . Παίζεις μ ένα τρόπο φριχτό και αδυσώπητο κι εγώ πονώ 

Πονώ γιατί το παιχνίδι αυτό είναι χωρίς τέλος 

Μου θυμίζει αυτό το παραμύθι που όσοι το διαβάσαμε το ερωτευτήκαμε .



Ναι μιλώ για την <ιστορία χωρίς τέλος>

Μα εδώ ο ήρωας είχε να αντιμετωπίσει άλλα πράγματα φανταστικά και δεν υπέφερε πολύ. 

Το ίδιο είναι εσύ απλά είσαι ευαίσθητος , η και δεν το βλέπεις το αστείο. 

Ξέρεις κάτι λέω να αλλάξουμε ρόλους να κατέβεις εσύ εδώ κι εγώ να ανέβω εκεί επάνω . 

Θέλω να δω πως θα τα καταφέρεις με το θέμα που θα σου αναθέσω. 

Και δεν θα τολμήσεις να κλειστείς σε κανένα μοναστήρι και θα σε βάλω να έχεις οικογένεια με 5-6 παιδιά να δεις τα ωραία .

Να ρωτήσεις τους πολύτεκνους , να ρωτήσεις τους άστεγους, να ρωτήσεις τους άρρωστους τι γίνεται , πως περνάτε να βιώσεις κι εσύ τον πόνο σε όλο το μεγαλείο του 

Μη μου λες όχι 

Σε φοβίζουν ε;

Εμένα όχι γιατι τα ζω και τα βλέπω καθημερινά και πονά η καρδιά μου και η ψυχή μου 

Ναι εσύ δεν το άντεξες όταν ζούσες εδώ και μπήκες σε μοναστήρι 

Μ,μ κι εκει ταλαιπωρήθηκες δεν λέω αλλά όχι σαν αυτόν που μένει στις ερημιές , σαν αυτό΄που μένει χειμώνα, καλοκαίρι στους δρόμους

Είσαι καλοβολεψάκιας μέσα στο κελί κι έχεις τους μαθητευόμενους και τους ταλαιπωρείς γιατί ;

Όπως εσένα σε έκανε μάνα έτσι γέννησε κι αυτούς 

Τι διαφορά έχεις εσύ από εμένα 

Α! ναι άγιασες έσπασες τους κωδικούς και λες πως αναλήφθηκες .


Άκου προσεκτικά άνθρωπε αυτά που λες δεν γίνονται 

Ανέκαθεν ήμουν μεγάλη Οντότητα και δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο

Ναι μεγάλη οντότητα δεν λέω αλλά από εμένα το σκουλίκι περιμένεις βοήθεια . 

Και ο Θεός γιατί δεν μιλάει; 

Θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα και το ξέρεις αυτό 

Οπότε άνθρωπε συνέχισε το έργο σου κάνε ότι καλλίτερο μπορείς για σένα , την οικογένεια σου και την ανθρωπότητα 

Λοιπόν σιωπή κι εργασία τίποτα άλλο



xx


Τότε είπα για άλλη μια φορά, ότι δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Τα πιο σημαντικά γίνονται με τα πιο απλά, οι άνθρωποι είναι που τα κάνουν περίπλοκα. Οι μέρες κυλούσαν, φτάναμε στην Πρωτοχρονιά και δεν σου κρύβω ότι είχα και μια ανεμελιά, πήγαινα στην θάλασσα, έκανα βόλτες. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, γιατί θα πέθαινα. Πρέπει να μάθεις να ονειρεύεσαι, γιατί αν δεν το κάνεις δεν θα αποκτήσεις ποτέ αυτό που οραματίζεσαι. Έλεγα συνεχώς δεν πρέπει να σταματήσεις, θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα σε πάρουν για δουλειά. Να θυμάσαι ότι πεθαίνουμε την μέρα που σταματάμε να ονειρευόμαστε.

«Μη μετράς αυτά που χάθηκαν. Μέτρα αυτά που έμειναν». Πολλές φορές οι άνθρωποι θεωρούμε ότι έχουμε προβλήματα, αγχωνόμαστε ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα και ξαφνικά, συναντάς έναν άνθρωπο, από τον οποίο μαθαίνεις πώς να αντιμετωπίσεις την ζωή. Με τον Δημήτρη Καλαμάρα συναντηθήκαμε στα Πετράλωνα ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο πρωινό. Ευγενικός, λάτρευε να απολαμβάνει τον ήλιο και μέσα σε μια ώρα μου αφηγήθηκε την συγκλονιστική ιστορία του. Σε ένα βράδυ έχασε τα πάντα, όμως δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, έμεινε στο δρόμο, έφτασε στα όριά του αλλά τελικά κατάφερε να βγει δυνατός, να κερδίσει και πλέον να είναι σίγουρος ότι δεν θέλει να θυμάται, παρά μόνο να ονειρεύεται.
«Γεννήθηκα στην Μελβούρνη και είμαι 34 ετών. Πάντα υπήρχε η απορία που την ξεδιάλυνα πριν λίγα χρόνια για το αν είμαι υιοθετημένος. Με την μητέρα μου είχαμε μεγάλη διαφορά ηλικίας και στην πορεία έμαθα ότι έχω υιοθετηθεί από αυτή την οικογένεια, επειδή δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Είχε στο μυαλό της να με προφυλάξει για να μην το μάθω ποτέ. Μεγαλώνοντας, βέβαια, ψάχνεις, αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται. Θα σου πω πώς το έμαθα. Από σπόντα ενός συγγενή σε ένα καυγά με την μητέρα μου. Επίσης, είχε πέσει στα χέρια μου ένα πιστοποιητικό γέννησης που έγραφε ένα άλλο όνομα, φυσικά ακόμη και τότε η μητέρα μου απαντούσε με δικαιολογίες. Αρχές του 2007 -από το 2002 η μητέρα μου είχε διαγνωστεί με καρκίνο- ίσως γιατί αισθανόταν ότι τελείωνε η ζωή της, ήθελε να κάνει την διαθήκη της με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μου πει την αλήθεια. Εγώ έκοψα την κουβέντα κατευθείαν λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να πεις κάτι άλλο. Χαμογέλασε και το αφήσαμε εκεί. Γονιός είναι αυτός που τραβάει το λούκι, όχι αυτός που σε γεννάει και φεύγει. Δεν μπορείς να έχεις την ευθύνη μιας ολόκληρης ζωής, αν είσαι εκεί μόνο για μια στιγμή, αυτή της γέννησης. Για να αποκτήσεις το παράσημο του γονιού πρέπει να είσαι δίπλα του σε κάθε δύσκολη φάση του, δεν έχεις το δικαίωμα να λες ότι σου ανήκει κάποιος όταν δεν είσαι εκεί την ώρα που καταστρέφεται. Για αυτό συνειδητά δεν έμαθα και ούτε θέλω να μάθω ποιοι είναι οι πραγματικοί γονείς μου. Φυσικά και οι ίδιοι δεν έχουν μπει στην διαδικασία να με ψάξουν, ίσως θα έχουν τους λόγους τους.
DSC_0190
Τον πατέρα μου τον έχασα από καρκίνο όταν ήμουν 2 ετών. Μεγάλωσα λοιπόν μόνο με την μητέρα μου. Πήγα σχολείο, τέλειωσα στο Λύκειο και τότε ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα υγείας της μητέρας μου, με αποτέλεσμα να αναγκάζομαι να δουλεύω από πολύ μικρός για να μας συντηρώ. Έδωσα εξετάσεις, πέρασα Ψυχολογία στο Πάντειο αλλά αναγκάστηκα να σταματήσω μετά από δύο εξάμηνα γιατί ήταν τόσο πολύ επιτακτική η ανάγκη για να δουλέψω, που διάλεξα να αφοσιωθώ στο πώς θα βρω χρήματα. Ήθελα να προσφέρω στην μάνα μου όσα μου έδωσε η ίδια στα χρόνια που με μεγάλωνε. Στην πορεία μαθαίνω ότι έχει καρκίνο, ασφάλιση δεν είχε, τα πάντα κόστιζαν πάρα πολλά. Έκανα ό,τι δουλειά υπήρχε. Θεωρώ ότι αν αυτό που μάθεις το κάνεις με πάθος, θα το κάνεις καλά.
Αρχές του 2007 μαθαίνω τα δυσάρεστα για την μητέρα μου, τα προβλήματα είχαν πυκνώσει μέχρι το Σεπτέμβρη που μου είπαν ότι πηγαίνετε σπίτι και ‘όσο πάει’. Εκεί δεν θα ξεχάσω την μητέρα μου να μου λέει χαμογελώντας «καλά πήγε». Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.
Πήγαμε σπίτι, εγώ δουλεύω σε ένα ίντερνετ καφέ και ένα βράδυ με παίρνουν τηλέφωνο γύρω στις 11μιση από την πυροσβεστική και μου λένε «ελάτε σπίτι, υπάρχει ένα πρόβλημα». Δεν μπορούσα να σκεφτώ τι είχε γίνει και την ώρα που πλησιάζω, το σπίτι μας ρετιρέ, βλέπω μια πορτοκαλί αχνάδα, λαμπάκια, πυροσβεστικές και λέω αποκλείεται, δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Προσπαθούσα να διακρίνω τι έχει γίνει όταν ήρθε ένας κύριος από την πυροσβεστική και μου είπε ότι «το σπίτι καίγεται, μην ανέβεις, η μητέρα σου έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο».
Όταν ανέβηκα αντίκρισα μια ολική καταστροφή. Πόρτες, παράθυρα είχαν καεί όλα, το ταβάνι είχε πέσει, ευτυχώς όμως δεν είχε επεκταθεί σε άλλα διαμερίσματα. Μέσα σε δευτερόλεπτά οι πρώτες σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό ήταν πού θα φέρω την μητέρα μου να μείνει, αφού είναι άρρωστη. Στην συνέχεια πηγαίνω στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», φτάνω στην είσοδο, λέω ότι έχουν φέρει μια ηλικιωμένη κυρία από φωτιά και με μια φυσικότητα ένας νοσοκόμος μου λέει «κύριε, πρέπει να έρθετε να κάνετε μια ταυτοποίηση στο πτώμα της κυρίας». Όλα έγιναν μηχανικά. Την εικόνα που αντίκρισα ίσα-ίσα που την αναγνώριζα. Μέσα μου, μια τεράστια οργή. Θεώρησα τον εαυτό μου υπαίτιο για ότι είχε συμβεί, ότι αν ήμουν εκεί , δεν θα είχε γίνει τίποτα. Όταν βγήκα από το νοσοκομείο -θυμάμαι ότι φυσούσε- συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πουθενά να πάω και δεν είχα απολύτως τίποτα για να στηριχτώ. Κι έπρεπε να κανονίσω για όλα. Σε δύο-τρεις μέρες έπρεπε να πάρω το πτώμα, λεφτά δεν είχα και το σπίτι ήταν καμένο.
DSC_0181
Το πρώτο βράδυ κάθισα να βλέπω το σπίτι και να σκέφτομαι παρέα με ένα πακέτο τσιγάρα. Όταν ξημέρωσε είπα «κάτι πρέπει να κάνεις. Οφείλεις να θάψεις την μητέρα σου και να συνεχίσεις». Πήγα στην δουλειά μου, εξήγησα τι έχει γίνει, μου έδωσε το αφεντικό μου κάποια χρήματα και μου είπε «όταν ξεμπερδέψεις με όλο αυτό, πάρε με τηλέφωνο». Μίλησα σε δύο τρεις φίλους και χτυπούσα πόρτες για να βρω λεφτά να θάψω την μητέρα μου. Εν τω μεταξύ, τα μόνα που μου είχαν μείνει ήταν τα ρούχα που φορούσα, η ταυτότητα και το κινητό μου.
Βιαζόμουν να τελειώσω τα πάντα, ό,τι υπήρχε μέχρι εκείνη την ημέρα πλέον άνηκε στο παρελθόν. Είχα μια ανάγκη να δω τι θα κάνω την επόμενη μέρα. Δύσκολα μπορείς να έχεις συνοδοιπόρους στο δράμα σου, είναι δική σου υποχρέωση.
Το βράδυ πριν την ταφή, πήγα στην ταράτσα να κοιμηθώ και δύο τρεις φίλοι που με πήραν να ρωτήσουν τι κάνω δεν μου είπαν «έλα να κοιμηθείς εδώ». Δεν το λέω με παράπονο, θα είχαν τους λόγους τους. Γίνεται η κηδεία, στην οποία ήμουν εγώ, ένας φίλος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι, εγώ συνεχίζω να κοιμάμαι στην ταράτσα και το πράγμα αρχίζει να παίρνει την κατηφόρα.
Τυπικά να σου πω ότι η φωτιά προήλθε από σόμπα αλογόνου. Ήταν από τις παλιές, έπεσε, πήρε φωτιά η κουρτίνα, φύσαγε, δεν ήθελε και πολύ.
Την τέταρτη μέρα, κι ενώ εξακολουθώ να κοιμάμαι στην ταράτσα, πηγαίνω στην δουλειά που είχα και λέω στο αφεντικό μου ότι πρέπει να δουλέψω οπωσδήποτε. Μου λέει «Δημήτρη, έχεις δει τον εαυτό σου στο καθρέφτη;». Πράγματι, βλέπω ότι τα ρούχα μου είναι άθλια, μυρίζω και προφανέστατα δεν θα μπορέσω να δουλέψω σε ένα μαγαζί που είχε κόσμο. «Όταν βρεις τις ισορροπίες στην ζωή σου, έλα να το δούμε», θυμάμαι να μου λέει.
Τότε πήρα μια τεράστια απόφαση, να το φέρω όλο τούμπα ή να πεθάνω προσπαθώντας. Συγγενείς δεν υπήρχαν, στενός κύκλος ούτε καν, άρα ό,τι έκανα θα γινόταν μόνο από εμένα. Φυσικά δεν ήθελα να συνεχίσω στο ίδιο σπίτι, μεγάλο το βάρος και αποφασίζω να πάρω το λεωφορείο προς την Ομόνοια. Περνάω έξω από τα Hondos, παίρνω ένα χαρτόκουτο, το έχω ακόμα, και έψαξα να βρω ένα μέρος να κοιμάμαι. Βρήκα στην Μητροπόλεως ένα σπίτι εγκαταλελειμμένο και είπα θα ζήσω εδώ. Έβλεπα τον κόσμο να περνάει, άρχισα να σκέφτομαι τα πάντα, την μητέρα μου, το σπίτι, έκλαιγα για ώρες. Είχε νυχτώσει, είχαν περάσει 4-5 ώρες, δεν με έχει ρωτήσει ούτε ένας άνθρωπος, γιατί κλαίς, και κατάλαβα ότι για να ζήσεις σε ένα δάσος πρέπει να γίνεις λύκος.
DSC_0117
Είναι φοβερό ότι οι τραγωδίες σε κάνουν να συνηθίζεις την ζωή. Το μεγαλύτερο παράπονο που είχα ήταν τα βλέμματα των ανθρώπων που έκρυβαν κακία. Ξέρεις, λένε, ότι το βλέμμα των ανθρώπων είναι ο καθρέφτης της ψυχής τους, αλλά πλέον πιστεύω ότι είναι και ο μεγαλύτερος δικαστής. Οι μεγαλύτεροι ψεύτες είναι αυτοί που δεν λένε ψέματα με τα λόγια αλλά με τα μάτια, αυτοί που σου λένε σε αγαπώ και ταυτόχρονα έχουν κάπου αλλού να πάνε. Στον δρόμο, έχοντας το ένστικτο της επιβίωσης, μαθαίνεις να αναγνωρίζεις το αληθινό από το ψεύτικο.
Άρχισα να περνώ τα πρωινά μου στο Μοναστηράκι, ζητώντας ελεημοσύνη. Από όσα μάζευα έπαιρνα κάτι να φάω και κάθε Τετάρτη και Κυριακή αγόραζα την Χρυσή Ευκαιρία. Φόρτιζα το κινητό στον ηλεκτρικό του Πειραιά, πίσω από τις χειραποσκευές και καθημερινά έκανα κλήσεις. Να ξέρεις ότι οι άστεγοι για να αντιμετωπίσουν το κρύο, βάζουν εφημερίδες μέσα από τα ρούχα τους. Στον δρόμο γνώρισα απίστευτους ανθρώπους που έφτασαν στον πάτο και κατάφεραν να βγουν από όλο αυτό. Θυμάμαι τον κύριο Νικόλα, έναν υπέροχο άνθρωπο, που μου είχε πει ότι «η μεγαλύτερη ευτυχία στην ζωή σου είναι ότι αντιμετωπίζεις όλο αυτό με το κεφάλι ψηλά, Ντροπή είναι να είσαι στα τέσσερα και να μπουσουλάς».
Μάζευα χρήματα, έστελνα βιογραφικά, αλλά ήμουν άτυχος γιατί έρχονταν Χριστούγεννα. Παράλληλα, στο πρώτο τηλέφωνο που θα χτυπούσε είχα τον φόβο πώς θα πάω για να μην με διώξουν. Πήγαινα στην ταράτσα του σπιτιού μου συχνά να πλύνω τα ρούχα μου. Όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν ένα βρυσάκι, έπαιρνα από εκεί ζεστό νερό και τα έπλενα, κι όσο περίμενα να στεγνώσουν έμπαινα στο καμένο σπίτι και πλενόμουν όσο μπορούσα. Σε ένα μπαουλάκι είχα βάλει καθαρά ρούχα -τα είχα για την στιγμή που θα χτυπούσε το τηλέφωνο.
Τότε πέρασα τα χειρότερα Χριστούγεννα της ζωής μου. Δεν χτύπησε ποτέ το τηλέφωνο. Τα πέρασα στο καμένο σπίτι με ό,τι λεφτά είχα μαζέψει από το κεσεδάκι. Πήρα ένα σαντουιτσάκι, φόρτισα το κινητό μου, είχα ένα ραδιοφωνάκι και κάθισα παρέα με όσα χάθηκαν.
Τότε είπα για άλλη μια φορά, ότι δεν πρέπει να τα παρατήσεις. Τα πιο σημαντικά γίνονται με τα πιο απλά, οι άνθρωποι είναι που τα κάνουν περίπλοκα. Οι μέρες κυλούσαν, φτάναμε στην Πρωτοχρονιά και δεν σου κρύβω ότι είχα και μια ανεμελιά, πήγαινα στην θάλασσα, έκανα βόλτες. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, γιατί θα πέθαινα. Πρέπει να μάθεις να ονειρεύεσαι, γιατί αν δεν το κάνεις δεν θα αποκτήσεις ποτέ αυτό που οραματίζεσαι. Έλεγα συνεχώς δεν πρέπει να σταματήσεις, θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα σε πάρουν για δουλειά. Να θυμάσαι ότι πεθαίνουμε την μέρα που σταματάμε να ονειρευόμαστε.
Αρχές Φεβρουαρίου, χτυπάει το τηλέφωνο από μια εκδοτική εταιρεία. Πλένομαι, βάζω τα ρούχα που είχα φυλαγμένα και τελικά με παίρνουν στην δουλειά. 260 με 280 ευρώ. Χαλούσα μόνο για τσιγάρα και φαγητό, τα υπόλοιπα τα κρατούσα. Άρχισα σιγά- σιγά να φτιάχνω λίγο το σπίτι, αν και πολλές φορές προτιμούσα το στενάκι στην Μητροπόλεως, όπου έλεγα και καμιά κουβέντα με τους υπόλοιπους.
Για κακή μου τύχη μετά από δύο μήνες δεν με χρειάζονταν άλλο. Μάρτιος. Ο καιρός έχει αρχίσει και φτιάχνει, είχα 300 ευρώ κρυμμένα και επιβίωσα. Μετά από ενάμιση μήνα με πήραν από μια άλλη εταιρεία, διαχείριση κτιρίων και κοινόχρηστα. Είχα τόσο μεγάλη ανάγκη να πιαστώ από κάπου, που στην αρχή τους είπα πάρτε με, μην με πληρώσετε και αν σας κάνω, τότε με προσλαμβάνετε. Κάθε μέρα στην δουλειά όμως σημαίνει περισσότερα ρούχα. Κι όπως βρήκα σε κάδους χαρτόκουτα, έτσι βρήκα και ρούχα. Για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο έψαχνα σε όλη την Αθήνα ρούχα που θα μπορούσα να τα πλύνω για να τα φορέσω. Βρήκα. Αγόρασα και μερικά ακόμα από τα χρήματα που είχα μαζέψει, αλλά δεν ήθελα να τα χαλάσω, γιατί φοβόμουν μήπως πήγαινε κάτι στραβά με την δουλειά.
DSC_0115
Έμαθα γρήγορα, η δουλειά πήγε καλά, λέω ήρθε η ώρα να νοικιάσεις ένα σπίτι. Βρήκα στον Νέο Κόσμο, με 180 ευρώ περίπου, άδειο όλο μέσα, αλλά μου φαινόταν ξενοδοχείο. Όταν το νοίκιασα το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω να φωνάξω τους ανθρώπους που περάσαμε πολλά βράδια μαζί στην Μητροπόλεως για να τους προσφέρω και εγώ κάτι. Δυστυχώς, μόνο τον κ. Νικόλα βρήκα και του είπα «ελάτε στο σπίτι μου». Ξέρεις τι μου απάντησε; «Θα έρθω, αλλά μόνο για δύο μέρες, γιατί μετά θα συνηθίσω και θα μου λείπει».
Τα πράγματα πήραν την πορεία τους, πληρωνόμουν και δύο μήνες μετά μπορούσα να πω ότι δεν επιζώ, αλλά ζω. Στην δουλειά αυτή έμεινα μέχρι τα τέλη του 2013, ενώ τώρα δουλεύω σε τηλεφωνικό κέντρο. Στο ενδιάμεσο γνώρισα μια κοπέλα, αρραβωνιάστηκα, έχουμε το σπίτι μας και φέτος, μετά από πολλά χρόνια πέρασα τα πιο ωραία μου Χριστούγεννα, ήρεμα και όμορφα.
Μετά από όλα αυτά σίγουρα δεν έμαθα τι είναι η ευτυχία. Πιστεύω όμως τελικά, πως ό,τι σε κάνει να χαμογελάς, αυτό είναι η ευτυχία. Η ζωή είναι στιγμές. Το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας είναι να συλλέγεις στιγμές ποιότητας. Η ζωή είναι ένας μεγάλος χείμαρρος που πρέπει να μάθεις να κολυμπάς κόντρα σε αυτόν.
Το μόνο προσωπικό όνειρο που έχω είναι όταν γυρνάω πίσω να μην θυμάμαι τις δυσάρεστες στιγμές. Προτιμώ να θυμάμαι μόνο τους ανθρώπους, όπως την μητέρα μου, μόνο έτσι τους κουβαλάς πάντα μαζί σου. Όταν βρέθηκα να χάνω τα πάντα μέσα σε ένα βράδυ, ναι πλέον είμαι σίγουρος, δεν θέλω να θυμάμαι, μόνο να ονειρεύομαι.
DSC_9930

via


Ο οργασμός είναι μια αρκετά... περίπλοκη υπόθεση. Ωστόσο οι επιστήμονες δίνουν οδηγίες που υπόσχονται να απογειώσουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sexologies δείχνει ότι ο γυναικείος οργασμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις σκέψεις της γυναίκας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λέουβεν διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα επίτευξης του οργασμού διευκολύνεται σημαντικά από την ικανότητα της γυναίκας να εστιάσει τις σκέψεις της στο ίδιο της το σώμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, όσες κατάφερναν να φτάσουν συχνά σε οργασμό ήταν και αυτές που δεν άφηναν το μυαλό τους να «περιπλανιέται» κατά τη διάρκεια του σεξ.

Παράλληλα, οι γυναίκες αυτές έκαναν πιο συχνά ερωτικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, εντείνοντας την ερωτική τους διέγερση, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν πιο εύκολα τον οργασμό.


Παραδόξως, τόσο οι γυναίκες που είχαν τον οργασμό στο... τσεπάκι τους όσο και οι γυναίκες που δυσκολεύονταν περισσότερο να φτάσουν στην κορύφωση δήλωσαν πως κάνουν έντονα ερωτικές σκέψεις όταν αυτοϊκανοποιούνται.

Η καθοριστική συμβολή της φαντασίας και της απελευθερωμένης σκέψης δεν ήταν κάτι που περίμεναν να διαπιστώσουν οι ερευνητές, σύμφωνα με το βασικό συντάκτη της σχετικής μελέτης Pascal De Sutter.

«Φαίνεται πως οι γυναίκες δε δυσκολεύονται να απελευθερώσουν τη φαντασία τους όταν είναι μόνες, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν βρίσκονται με το σύντροφό τους», δηλώνει ο De Sutter. «Ορισμένες δεν μπορούν τόσο εύκολα να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη σεξουαλική επαφή ή ανησυχούν υπερβολικά για την εμφάνισή τους και το βάρος τους», συμπληρώνει ο ερευνητής.


χ





Πόσες φορές ακούμε στο χώρο μας ότι «έχουμε γίνει πια φίλοι..., τον βλέπω σαν φίλο μου..., επιθυμώ άλλες γυναίκες αλλά τη δική μου την νιώθω τόσο κοντά, είμαστε φίλοι πια!»
Τι σημαίνει «είμαστε σαν φίλοι»; Τι ξεχωρίζει την ερωτική σχέση από την φιλική;

Η σεξουαλική επαφή μεταξύ δύο ατόμων αποτελεί το βασικό παράγοντα που καθορίζει την διαφυλική σχέση και την διαφοροποιεί από την φιλική. Το σεξ ως συμπεριφορά αποτελεί το ψυχικό κριτήριο που καθορίζει τους διακριτούς ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα και βοηθά να υιοθετήσουν διαφορετικά μοτίβα συμπεριφοράς πάνω στα οποία θα ισορροπήσει η σχέση τους.

Από την άλλη η σεξουαλική επαφή δεν ορίζει μόνο το ρόλο του άνδρα και το ρόλο της γυναίκας αλλά επηρεάζει, διαμορφώνει και εξελίσσει την ποιότητα της συναισθηματικής επικοινωνίας του ζευγαριού. Ο άνδρας και η γυναίκα επενδύουν συναισθηματικά μέσα από τη σεξουαλική εμπλοκή, προσφέροντας με κάθε σεξουαλική επαφή «κάποια εκατοστά εγγύτητας στη μεταξύ τους απόσταση».

Παράλληλα, η επιθυμία για μελλοντική σεξουαλική συνεύρεση ανατροφοδοτείται θετικά μέσα από την ηδονή που λαμβάνουν, ενισχύοντας το οικοδόμημα της σχέσης τους, που θα τους οδηγήσει στη δημιουργία οικογένειας και την προσωπική και κοινωνική τους ολοκλήρωση.


Όταν λοιπόν το σεξ απουσιάζει ή απλά είναι πολύ περιορισμένο σε ένα ζευγάρι αυτό επηρεάζει αρνητικά τόσο τη συναισθηματική τους εγγύτητα και τη μελλοντική τους επιθυμία όσο και την ενδυνάμωση του σεξουαλικού τους ρόλου.

Δύο σύντροφοι που χάνουν την σεξουαλική τους ζωή χάνουν μαζί και ένα σημαντικό κομμάτι της σχέσης τους και της ψυχικής τους επικοινωνίας.

Γιατί το σεξ αραιώνει στο πέρασμα του χρόνου;

Οι αιτίες που το σεξ σταδιακά αραιώνει ή εξαφανίζεται από μια ερωτική σχέση μπορεί να είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα, η εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας, η προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, οι συχνές εντάσεις και καθημερινές τριβές, η γέννηση ενός παιδιού, η έλλειψη ελευθέρου χρόνου ή απλά η αδιαφορία και η παραίτηση. Έτσι, πολύ συχνά ένα ζευγάρι που πριν λίγα χρόνια ήταν εραστές και σύντροφοι καταλήγει να «αδελφοποιείται» σιγά σιγά.

Τι είναι η αδελφοποίηση;

Αδελφοποίηση είναι η απουσία του ερωτικού στοιχείου μέσα στη σχέση σε τέτοιο βαθμό που πλέον οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι σαν αδέρφια, να χάνουν το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και ρόλο και να αποκοιμιούνται κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους σαν δύο αδελφάκια. Υπάρχει αγάπη, ενδιαφέρον και στοργή μεταξύ τους αλλά είναι σε φιλικό ή σε αδελφικό επίπεδο.

Όταν συμβαίνει αυτό σε μια σχέση χάνεται η επιθυμία, το πάθος και η υγιής ζήλια ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Οι δύο σύντροφοι παραμελούν την εικόνα που προσφέρει ο ένας στον άλλο, δεν προσέχουν την εμφάνισή τους και το ερωτικό παιχνίδι γίνεται μακρινή ανάμνηση και για τους δύο μέσα στην καθημερινότητά τους. Έχουν ξεχάσει ότι «πάνω από όλα είσαι άνδρας και είναι γυναίκα».

Συχνές δικαιολογίες... η συντήρηση και ενίσχυση του προβλήματος

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα πολλά ζευγάρια επιλέγουν τον «δρόμο της σιωπής» και κρύβουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Υποκρίνονται ακόμα και στον εαυτό τους ότι δεν τους ενοχλεί και αυτοπαρηγορούνται με σκέψεις όπως «το σεξ δεν είναι τόσο σημαντικό», «λογικό είναι αφού είμαστε τόσα χρόνια μαζί», «δεν πειράζει, έχουμε την οικογένειά μας και αγαπιόμαστε» ή άλλες φορές είναι σε μια συνεχή άρνηση παραδοχής του προβλήματος προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει.

Στις καταστάσεις αυτές, το πρόβλημα συντηρείται και ενισχύεται ενώ η ερωτική σχέση υποχωρεί για να δώσει την θέση της στην σχέση δύο ανθρώπων που συζούν με την πρόφαση ενός γάμου ή μιας σχέσης.

Η λύση στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, δεν είναι ούτε η προσποίηση ότι «όλα είναι καλά» , ούτε η αποσιώπηση του προβλήματος. Οι δύο εραστές που επιθυμούν να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή, οφείλουν να «κοιταχτούν αγκαλιά στον καθρέφτη» και να επικοινωνήσουν αληθινά ο ένας με τον άλλον.

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε τη σεξουαλική μας ζωή;

Είναι αλήθεια, ότι η συζήτηση για ένα θέμα που αφορά την σεξουαλική ζωή μπορεί να διακινεί δύσκολα συναισθήματα, όπως ντροπή, άγχος και θυμό. Τα συναισθήματα αυτά έχουν συχνά ως αποτέλεσμα ο σύντροφος που νιώθει ότι χρεώνεται το πρόβλημα να κρατά μια αμυντική θέση επιλέγοντας να μην το συζητήσει περισσότερο ή να επιτίθεται και ο ίδιος αισθανόμενος απειλή.

Για αυτό τον λόγο, η λύση του προβλήματος ξεκινά όταν και οι δύο εραστές αποφασίσουν να σταθούν συμμαχικά απέναντι στο πρόβλημα και όχι ο ένας απέναντι από τον άλλον.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα κατορθώσουν να «θυμηθούν» πώς αισθανόντουσαν στην αρχή της σχέσης τους, το πάθος που τους ένωνε, να ανακαλύψουν «πού» χάθηκε στην κοινή τους πορεία και μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία να συμμαχήσουν και να αποφασίσουν να το αντιμετωπίσουν.

Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες όπου ένα ζευγάρι μπορεί να σταματήσει εντελώς να έχει ερωτικές επαφές χωρίς να σημαίνει ότι σταμάτησε να βιώνει τον έρωτα. Για παράδειγμα, μια σημαντική σωματική ή ψυχική ασθένεια (π.χ. καρκίνος, κινητική αναπηρία, κατάθλιψη ) ή το πέρασμα στην τρίτη ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν τους δύο συντρόφους να αναβάλλουν ή και να σταματήσουν οριστικά την σεξουαλική τους ζωή.

Αυτό δε σημαίνει ότι σταμάτησαν να αγαπούν ο ένας τον άλλον. Στην περίπτωση αυτή, οι άνθρωποι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της συντροφικότητας και της συναισθηματικής επικοινωνίας χωρίς την παρουσία σεξουαλικής ζωής.




Για να κατανοήσεις τον εαυτό σου πρέπει να τον παρατηρήσεις. Αν θέλω να μάθω για εκείνο εκεί το δέντρο ή για ένα πουλί, πρέπει να παρατηρήσω. Έτσι, πρέπει να παρατηρήσω τον εαυτό μου. Δεν ξέρω τι είμαι και πρέπει να μάθω για μένα, όχι σύμφωνα με κάποιο φιλόσοφο ή κάποιον ψυχολόγο, κάποιο βιβλίο, κάποιον καθοδηγητή ή γκουρού.


Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε μόνοι μας για τον εαυτό μας, και αυτό παρουσιάζει μια μεγάλη δυσκολία: ο εαυτός μας βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αλλάζει. Ο εαυτός μας δεν είναι μόνιμα άπληστος ή μόνιμα βίαιος ή μόνιμα σεξουαλικός. Υπάρχει μια αδιάκοπη αλλαγή, κίνηση, ζωντάνια. 


Πρέπει, λοιπόν, να μάθει κανείς για κάτι που είναι ζωντανό. Για να μάθω για κάτι ζωντανό πρέπει να το παρατηρώ με φρέσκο μάτι από λεπτό σε λεπτό. Για να μάθω για μένα, που είμαι μια ζωντανή οντότητα κι όχι κάτι νεκρό, πρέπει αυτό το ζωντανό "πράγμα" να το παρατηρώ και κάθε λεπτό να το κοιτάζω σαν να ήταν η πρώτη φορά. 


Για κάτι, λοιπόν, που είναι ζωντανό μαθαίνεις όλη την ώρα από την αρχή, σαν να είναι κάτι καινούργιο. Αν το κάνετε πραγματικά αυτό, θα δείτε ότι είναι ένα από τα πιο γοητευτικά πράγματα που υπάρχουν, επειδή τότε ο νους σας συνεχίζει να κρατάει πολύ λίγα. Κρατάει μόνο την αναγκαία πρακτική γνώση και τίποτε άλλο, τίποτα ψυχολογικό. Έτσι ο νους σας παρακολουθεί την κίνηση του Εγώ -που είναι μια πολύ περίπλοκη οντότητα- όχι μόνο στο επιφανειακό επίπεδο, αλλά και σε βαθύτερο.


*Από το βιβλίο "Εγώ χωρίς Εγώ", Κρισναμούρτι, Εκδ. Καστανιώτη




Σε κάθε σχέση το ζητούμενο είναι η αγάπη. Για κάποια ζευγάρια οι διαφωνίες μπορούν να είναι πολύ σέξι, ενώ για άλλους σημαίνουν μόνο πόνο και μίσος.  Αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντίδραση στο ίδιο θέμα, η απάντηση είναι μία: Η εμπιστοσύνη.
«Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι, κάθε πρόβλημα μπορεί να συζητηθεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να αποτελεί θέμα – ταμπού. Οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να έρθει στο φως, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει να είναι. Οι σύντροφοι που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, όσο κι αν διαφωνήσουν, μαλώσουν ή θυμώσουν, μόλις κοπάσει η «καταιγίδα» των συναισθημάτων τους, θα αισθανθούν και πάλι δυνατοί, ίσως περισσότερο και από πριν, στη σχέση τους. Θα βρεθούν για μία ακόμα φορά σε στενή επαφή ο ένας με τον άλλον, θα νοιώσουν μεγαλύτερη δέσμευση στη σχέση και ανανεωμένο πάθος για τον σύντροφό τους» εξηγεί η Relationship Coach κα Μάρεα Λαουτάρη.
Υπάρχουν τομείς στη ζωή μας, όπως ίσως η δουλειά μας ή οι φίλοι μας, όπου νοιώθουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Στις σχέσεις, όμως, δεν έχει κανείς ποτέ τον απόλυτο έλεγχο, λένε οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων. Το καλύτερο που μπορείς να έχεις στη σχέση είναι επιρροή, υπογραμμίζουν.
Εάν πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγξεις τον σύντροφό σου, θα απογοητευτείς.
Εάν περιμένεις από τον σύντροφό σου να είναι ή να κάνει πράγματα με τον τρόπο που εσύ θέλεις, τότε θα τον κάνεις να νοιώσει ότι κρίνεται και επικρίνεται και το πιθανότερο είναι να σταματήσει να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου.
Εάν προσπαθήσεις να του επιβάλλεις κάποια πράγματα που εκείνος δεν θέλει, το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να έχεις μία ευτυχισμένη σχέση.
heart«Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που έχεις είναι επιρροή και σίγουρα πολύ λιγότερο έλεγχο από εκείνον που ίσως πίστευες. Είναι κακό αυτό; Όχι απαραίτητα. Γιατί, ακριβώς, αυτό το χαρακτηριστικό των σχέσεων φέρνει μαζί του το ενδιαφέρον, τον αυθορμητισμό και τη δραστηριοποίηση, που απαιτεί κάθε επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχέση» λέει η κα Λαουτάρη.
Οι μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς τονίζουν ότι το μυστικό της επιτυχίας στις σχέσεις δεν είναι η απόλυτη ασφάλεια και ο έλεγχος. Η ανασφάλεια μέσα από τις διαφωνίες - που τόσο κατηγορούμε και απεχθανόμαστε - είναι περισσότερο ικανή να κινήσει το πάθος και τον ερωτισμό για τον σύντροφό μας.



Οι συντροφικές σχέσεις βρίσκονται συνήθως σε ένα από τα τρία παρακάτω επίπεδα:
ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
Η εγωιστική αγάπη ονομάζεται και «Η αγάπη του μωρού» και σημαίνει ότι οι ατομικές ανάγκες του ενός συντρόφου μόνο είναι η προτεραιότητα
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ
Αυτή η αγάπη προϋποθέτει ότι θα δοθεί αγάπη από τον ένα σύντροφο, μόνο στην περίπτωση που ο άλλος σύντροφος καλύπτει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του πρώτου. Πρόκειται για το γνωστό εμπορικό αλισβερίσι. Σου δίνω πέντε, μου δίνεις πέντε.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ
Σε αυτό το επίπεδο παρατηρούμε ότι ο ένας σύντροφος έχει ως προτεραιότητα τον άλλον, ενώ οι ανάγκες του ενός συντρόφου κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή του άλλου ο οποίος φροντίζει να τις ικανοποιεί απόλυτα και άμεσα, με χαρά.
Ο στόχος για κάθε συντροφική σχέση είναι να βρεθεί στο Επίπεδο Τρία, εφόσον σε εκείνο το επίπεδο μπορούμε να βρούμε την ευτυχία και την ικανοποίηση μακροπρόθεσμα.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, στις συναντήσεις ενός Coach με το ζευγάρι. παρατηρούμε ότι η σχέση τους αντικατοπτρίζει το επίπεδο, στο οποίο λειτουργεί κάθε ένας από τους δυο συντρόφους. Το επίπεδο της σχέσης του ζευγαριού εξαρτάται από την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια, την καλή επικοινωνία και τη διάθεση κατανόησης μεταξύ των δυο συντρόφων. Εάν, για παράδειγμα, ο ένας σύντροφος βρίσκεται στο Επίπεδο Τρία, ικανοποιώντας πλήρως και αυθόρμητα τις ανάγκες του συντρόφου, ενώ ο άλλος σύντροφος βρίσκεται στο Επίπεδο Ένα (Εγωιστική Αγάπη), όπου εστιάζεται στις δικές του ανάγκες και μόνο, τότε η σχέση, δυστυχώς, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στο Επίπεδο Τρία.
Η Εγωιστική Αγάπη του ενός (Επίπεδο 1) θα καταστρέψει την Αγάπη Άνευ Όρων του άλλου (Επίπεδο 3), μαζί με την εμπιστοσύνη και την καλή διάθεση προσφοράς. Γι’αυτό παρατηρούμε στις περισσότερες περιπτώσεις ότι εκείνος που πρόσφερε πολλά στη σχέση, αναρωτιέται εάν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει να προσφέρει, οπότε πέφτει στο Επίπεδο 2 (Αγάπη με Όρους), που του φαίνεται και πιο δίκαιο, δηλαδή θα σου προσφέρω, εάν μου προσφέρεις και εσύ» καταλήγει η κα Μάρεα Λαουτάρη.
wonderful-dancing-love
Είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε:
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η σχέση σας;
Πώς γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε αυτό το επίπεδο;
Τι κάνετε εσείς και τι ο σύντροφός σας;
Πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη σχέση σας και να ανεβείτε επίπεδο;
Στη συνέχεια σκεφτείτε προσεκτικά και καταγράψτε τρόπους που θα λειτουργούσαν σωστά για εσάς και τη σχέση σας, ώστε να προσπαθήσετε να την ανεβάσετε στο επόμενο επίπεδο αγάπης.
_________
  Πηγή: healthmag.gr
Back To Top