06/11/19

...Και το κωλόχαρτο δώρο





Έχει ειπωθεί (πολύ εύστοχα) πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, και οι υπόλοιποι.



Εγώ είμαι με τους πρώτους. Πιστεύω ακράδαντα πως υπάρχουν δύο (2) κατηγορίες ανθρώπων, και αυτό δεν χωράει ούτε συζήτηση, ούτε αμφισβήτηση, ούτε τρίτη κατηγορία.



Υπάρχουν οι άνθρωποι που βάζουν το χαρτί τουαλέτας "προς τα μέσα",

και εκείνοι που το βάζουν "προς τα έξω".


Όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης ανάγνωσης το θέμα αυτό ανάξιο ανάλυσης, σας πληροφορώ αγαπητοί μου αναγνώστες πως ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε δύο κατηγορίες σε σχέση με το κριτήριο αυτό, έχει βαθειά ψυχολογικοκοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και έντονα οικολογικές. Οι πρώτες είναι προϊόν δεκαετιών μελέτης εκ μέρους του γράφοντος, ενώ οι δεύτερες θα αναλυθούν παραστατικότατα παρακάτω προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Σκέλος Α. Οι ψυχολογικοκοινωνικές προεκτάσεις.

Σε δείγμα τουλάχιστον 200 οικιών που έχω επισκεφθεί τα τελευταία 42 χρόνια, έχουν καταγραφεί τα κάτωθι συμπεράσματα.

Οι άνθρωποι εκείνοι που τοποθετούν το χαρτί τουαλέτας προς τα μέσα:
● Είναι ισχυρογνώμονες και αδιάλλακτοι (ποσοστό 82%)
● Είναι σπάταλοι και καθόλου ολιγαρκείς (ποσοστό 96%)
● Εϊναι αδιάφοροι και αφηρημένοι (ποσοστό 77%)
● Εργάζονται από χόμπυ ή βαρεμάρα (ποσοστό 69,4%)
● Έχουν λιγότερα από 5 σετ εσώρουχα στην ντουλάπα τους (ποσοστό 63%)
● Έχουν σπανίως προσκεκλημένους στο σπίτι (ποσοστό 92%)
● Δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν χεβυμεταλά και έναν σκίνχεντ (ποσοστό 78,8%)
● Τρώνε πιτσίνια ή φουντούνια πάνω από 3 φορές την εβδομάδα (ποσοστό 52%)
● Πιστεύουν πως τα Barbados είναι παλιά ντισκοτέκ (ποσοστό 61,7%)
● Πλένουν τα δόντια τους κάθε 6-8 εβδομάδες (ποσοστό 84,5%)

Αντίθετα,
Οι άνθρωποι εκείνοι που τοποθετούν το χαρτί τουαλέτας προς τα έξω:
● Έχουν πανεπιστημιακή ή μεταπτυχιακή μόρφωση (ποσοστό 68%)
● Είναι μέσου ή ανώτερου οικονομικού επιπέδου (ποσοστό 59,3%)
● Έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και οικολογική συνείδηση (ποσοστό 79,9%)
● Διαβάζουν 2,3 βιβλία το χρόνο και είναι συνδρομητές του ΟΤΕ (ποσοστό 77%)
● Συμμετέχουν τουλάχιστον σε 4 κοινωνικές εκδηλώσεις ετησίως, όπως γάμοι, κηδείες, εμποροπανήγυρεις κλπ. (ποσοστό 91,8%)
● Γνωρίζουν τα brands: Armani, Gucci, Bollinger, Montblanc, Lexus, American Express και Harrods (ποσοστό 99,6%)
● Έχουν κατοικίδιο, σκύλο, γάτα, ιγκουάνα ή πεθερά (ποσοστό 78%)
● Τρώνε σοκοφρέτες, cookies ή Panadol πάνω από μία φορά ημερησίως (ποσοστό 61%)
● Κατοικούν σε διαμέρισμα με τουλάχιστον 180 ευρώ κοινόχρηστα το χειμώνα και τουλάχιστον έναν γείτονα που ακούει όπερα (ποσοστό 55%)


Αν δεν σας αρκούν τα παραπάνω για να συνειδητοποιήσετε τις κεφαλαιώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες ανθρώπων, συνεχίστε την ανάγνωση στο δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος της ελεγείας μας.


Σκέλος Β. Οι οικολογικές προεκτάσεις. *

Όπως θα δούμε και στις εικόνες που ακολουθούν, είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η ορθή χρήση, και τοποθέτηση κυρίως, του χαρτιού τουαλέτας, είναι μείζονος σημασίας θέμα και το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης και τοποθέτησης τείνει να λάβει διαστάσεις οικολογικής καταστροφής ανάλογες με εκείνες του φαινομένου του θερμποκηπίου.
Για να το θέσουμε απλά: υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος τοποθέτησης του χαρτιού!

Το χαρτί υγείας έχει μια φυσική καμπύλη, έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να κρεμαστεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις πάνω σ’ αυτό το ματζαφλάρι** στον τοίχο. Αν το χειριστείτε με επιδεξιότητα και γνώσεις, μπορεί να προσφέρει αφθονία υγιεινής και άνεσης, με κάθε τετραγωνικό εκατοστό της υπέροχης καπιτονέ επιφάνειάς του. Αν το χειριστείτε αδέξια με άγνοια, ή ακόμη χειρότερα, απροσεξία, το μόνο που θα εισπράξετε θα είναι πόνος, βρώμα και απογοήτευση. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να συρθεί στα πλακίδια του μπάνιου σας, θρηνώντας απογοητευμένος, και καλλυμένος από την κορυφή ως τα νύχια με χαρτί τουαλέτας.

Για να σας πείσουμε, δημιουργήσαμε κάποια διαγράμματα, αξιοποιώντας τη δύναμη της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, για να σας αποδείξουμε τα φυσικά οφέλη της τοποθέτησης του χαρτιού προς τα έξω. Παρακάτω έχουμε δύο παραδείγματα για τη χρήσιμη και καρποφόρα μέθοδο-προς-τα-έξω (αριστερά), και την ενοχλητική και επιζήμια -σύμφωνα με την ΕΠΙΣΤΗΜΗ- μέθοδο-προς-τα-μέσα (δεξιά). Παρατηρήστε τη δραματική διαφορά στο ποσό του ορατού χαρτιού υγείας!














Τώρα, αυτό μπορεί να μην φαίνεται από μόνο του σπουδαία υπόθεση, αλλά σε αυτά τα επιπλέον φύλλα βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά. Παρατηρήστε!









Εμείς εδώ στην παρούσα διατριβή, για λόγους ευκολίας και ταχύτητας, κόβουμε το χαρτί με το ένα χέρι (εντάξει, στην πραγματικότητα, είμαι μόνο εγώ, αλλά παρακαλώ παρακολουθείστε με, ε... μας). Το κόψιμο με το ένα χέρι είναι μία γρήγορη κίνηση που επωφελείται από τα διάτρητα κομάτια χαρτιού, επιτρέποντάς σας να απελευθερώσετε μια δέσμη χαρτί υγείας με ένα γρήγορο και δυνατό τίναγμα του βραχίονα. Αυτό είναι ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ αξίωμα της ευκολίας στο μπάνιο, η θεμέλια λίθος πάνω στην οποία στηρίζεται η απόλαυση σε τουαλέτες πολλών εθνών.










Το κόψιμο με το ένα χέρι βασίζεται σε μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση, που κατευθύνεται είτε μακριά από ή προς το σημείο κοπής. Οι δυνάμεις που ασκούνται σε αυτήν την κίνηση είναι μεγάλες και, όπως και στις διαδηλώσεις, δεν πρέπει να παίζει κανείς μαζί τους. Η φυσική καμπύλη της μεθόδου-προς-τα-έξω επιτρέπει στο ρολό να μείνει ακίνητο μετά το κόψιμο με ένα χέρι. Αντίθετα η μέθοδος-προς-τα-μέσα δημιουργεί μια φυσική αλλά καταστροφική τάση για ξετύλιγμα. Η τάση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυτό:










Σπατάλη χαρτιού, απογοήτευση, καταστροφή των δασών μας!

Καθώς διαπιστώνουμε ότι είναι δυνατό να εκτελεστεί ένα κόψιμο με το ένα χέρι ακόμα και στην μέθοδο-προς-τα-μέσα, αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από ρώσικη ρουλέτα. Τελικά θα χάσετε, και δεν υπάρχει ξανατύλιγμα σε ένα αδέσποτο ρολό χαρτί υγείας. Τα αποτέλεσμα θα σας προκαλέσει μόνο θλίψη!





* Πηγή πληροφοριών από εδώ.
** Έχει κανέναν όνομα της προκοπής αυτή η παπαριά;




Άλλα πράγματα που δεν γνωρίζατε σε τι χρησιμεύουν



Μεγαλώσαμε με καθημερινά πράγματα τα οποία μπορεί να προσέξαμε για μόνο μια στιγμή,

αλλά δεν μάθαμε ποτέ τον ρόλο τους. Για κάθε μικρό πραγματάκι υπάρχει κάποιος λόγος ύπαρξης, οπότε ας δούμε μερικά:




Έξτρα ύφασμα


Όταν αγοράζετε ρούχα, πολύ συχνά θα δείτε πως έχουν μαζί ένα μικρό κομμάτι ύφασμα και ένα κουμπί. Πολλοί νομίζουν πως το ύφασμα αυτό υπάρχει για την περίπτωση που χρειαστεί να μπαλώσετε μια τρύπα στο ρούχο σας, αλλά η αλήθεια είναι πως ο σκοπός του είναι να τον βάλετε στο πλυντήριο και να δείτε πως αντιδράει με το απορρυπαντικό σας, ώστε να μην χαλάσετε το νέο σας ρούχο με το πρώτο πλύσιμο.

Τρύπα στην λαβή των μαγειρικών σκευών



Η τρύπα που υπάρχει σε πολλές από τις λαβές των μαγειρικών σκευών σας, χρησιμεύει για να τοποθετείτε την άκρη της κουτάλας με την οποία ανακατεύετε τα φαγητά σας, έτσι ώστε να μην λερώνετε τον χώρο γύρω από το σκεύος όταν μαγειρεύετε.

Θηλιά στο πίσω μέρος του πουκάμισου


Οι θηλιές αυτές χρησίμευαν για να κρεμούν οι ναύτες τα πουκάμισά τους χωρίς να τσαλακώνονται. Από τότε που εμφανίστηκαν όμως οι κρεμάστρες, η θηλιά αυτή δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και έχει μόνο διακοσμητικό ρόλο.

Λαιμός του μπουκαλιού


Είτε απολαμβάνετε μια μπύρα, είτε κάποιο άλλο ποτό, ο μακρύς λαιμός του γυάλινου μπουκαλιού δεν υπάρχει μόνο για ομορφιά. Υπάρχει για να έχετε τρόπο να πιάνετε το μπουκάλι χωρίς να μεταφέρετε πολλή θερμότητα από το χέρι σας στο ποτό. Αυτό σημαίνει πως κρατώντας το μπουκάλι από τον λαιμό, το ποτό σας θα παραμείνει κρύο για περισσότερη ώρα.

Τρύπα στην κουτάλα για μακαρόνια


Σίγουρα θα σας έχει τύχει να προσπαθείτε να μαγειρέψετε μακαρόνια και να σας βγαίνουν περισσότερα απ'όσα θα θέλατε. Η τρύπα στη μέση της κουτάλας για τα μακαρόνια, σας βοηθάει να μην ξεπεράσετε το όριο, καθώς αντιστοιχεί σε μια τέλεια μερίδα.

Μικρή τσέπη των τζιν


Σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτές τις τσεπούλες, επειδή δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να χωρέσουν σε αυτές. Η αλήθεια είναι πως σήμερα έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο, αλλά παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν ρολόγια χειρός ή κινητά τηλέφωνα, χρησίμευαν για τα μικρά ρολόγια τσέπης.

Τρύπα στα παράθυρα των αεροπλάνων


Αν έχετε ταξιδέψει με αεροπλάνο, τότε μάλλον θα έχετε προσέξει την μικρή τρυπούλα στο κάτω μέρος των παραθύρων. Η τρύπα αυτή ρυθμίζει την πίεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τζαμιού του παραθύρου. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι τρύπες, τότε η κυμαινόμενη πίεση θα σας έκανε να μην μπορείτε να αναπνεύσετε και θα έκανε ζημιά στο παράθυρο.

Τρύπα στο καπάκι του αναψυκτικού



Η τρύπα αυτή χρησιμεύει στο να μπορείτε να τοποθετείτε το καλαμάκι σας έτσι ώστε να μην πετάγεται συνεχώς προς τα έξω.

Μπλε γόμα


Ενώ οι περισσότερες γόμες έχουν ροζ χρώμα, υπάρχουν κάποιες που είναι ροζ από τη μία πλευρά και μπλε από την άλλη. Για πολλά χρόνια, ο κόσμος νόμιζε πως το μπλε μέρος της γόμας χρησίμευε στο να σβήνουν στυλό, αλλά στην πραγματικότητα, χρησιμεύει για να σβήνει πάνω στο χοντρό και κοκκώδες χαρτί, γι'αυτό και έχει πιο τραχιά επιφάνεια από την ροζ. Αν προσπαθήσετε να σβήσετε το χαρτί αυτό με την απαλή ροζ πλευρά, θα κάνετε μουντζούρα.

Τρύπα στο καπάκι του στυλό


Πάρα πολλοί άνθρωπο έχουν την τάση να δαγκώνουν τα στυλό τους, και ειδικά τα καπάκια τους. Η τρύπα των καπακιών προστέθηκε σαν μέτρο προστασίας για αποτροπή πιθανής ασφυξίας, σε περίπτωση που κάποιος καταπιεί το καπάκι με αποτέλεσμα να κολλήσει στον λαιμό του. Σήμερα, σχεδόν 100 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της κατάποσης καπακιών, μόνο στις ΗΠΑ. Πριν δημιουργηθεί αυτή η τρύπα, ο αριθμός αυτός ήταν αρκετά μεγαλύτερος.

Τα χρώματα των φαναριών


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φανάρια έχουν τα χρώματά τους; Αρχικά, τα φανάρια χρησιμοποιούνταν στους σιδηροδρόμους, όπου το κόκκινο σήμαινε "κίνδυνος", το πράσινο "προσοχή" και το λευκό ότι ο δρόμος ήταν ελεύθερος. Δυστυχώς, όταν καμιά φορά ο χρωματιστός φακός έπεφτε από τη θέση του, τότε οδηγός έβλεπε μόνο λευκό φως, με αποτέλεσμα να περάσει το φανάρι και δημιουργείται κάποιο ατύχημα. Ύστερα από μια σειρά ατυχημάτων, αποφασίστηκε πως το πράσινο θα αντικαθιστούσε το λευκό, και το κίτρινο θα έπαιρνε τον ρόλο του πράσινου.

Εξογκώματα του πληκτρολογίου


Αν δείτε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, θα παρατηρήσετε πως στα πλήκτρα "F", "J" και "5", υπάρχουν μικρά εξογκώματα. Αυτά τα εξογκώματα υπάρχουν για να βοηθήσουν τους χρήστες να τοποθετήσουν σωστά τα χέρια τους στο πληκτρολόγιο, χωρίς να χρειαστεί να βλέπουν προς τα κάτω.

Τρύπα στο λουκέτο


Θα δείτε πως σε πολλά λουκέτα υπάρχει μια μικρή τρυπούλα δίπλα στην τρύπα για το κλειδί. Ο λόγος ύπαρξής της είναι να αφήνει το νερό και την βρωμιά να βγει μέσα από το λουκέτο, για να μην χαλάσει.

Εσοχή στον πάτο των γυάλινων μπουκαλιών


Οι εσοχές αυτές γίνονταν παλιότερα από τους υαλουργούς, με σκοπό να αυξήσουν την αντοχή και την ισορροπία του μπουκαλιού. Σήμερα, από τη στιγμή που τα μπουκάλια κατασκευάζονται από μηχανήματα, οι εσοχές αυτές δεν έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο, εκτός από τα αφρώδη κρασιά και τις σαμπάνιες, όπου βοηθούν στην κατανομή της πίεσης μέσα στο μπουκάλι.

Το σχήμα του "STOP"


Εκτός από το ότι το οκτάγωνο σχήμα της πινακίδας του "STOP" έχει σκοπό να κάνει τους οδηγούς από οποιαδήποτε κατεύθυνση να μπορούν με ευκολία να την διακρίνουν, υπάρχει και άλλος λόγος. Πριν από πολλές δεκαετίες, είχε αποφασιστεί πως όσο πιο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει, τόσο πιο πολλές πλευρές πρέπει να έχει μια πινακίδα. Για παράδειγμα, οι σιδηρόδρομοι εκείνη την εποχή θεωρούνταν πάρα πολύ επικίνδυνοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για αυτούς μια κυκλική προειδοποιητική πινακίδα που έχει άπειρες πλευρές.

Πλευρά των κουμπιών


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στα γυναικεία ρούχα τα κουμπιά βρίσκονται από την αριστερή πλευρά, ενώ στα αντρικά από την δεξιά; Ο λόγος είναι πως πριν από αρκετούς αιώνες, οι γυναίκες είχαν κάποιον υπηρέτη να τις ντύνει και από τη στιγμή που οι περισσότεροι ήταν δεξιόχειρες, ήταν πιο βολικό να βρίσκονται τα κουμπιά από την αριστερή πλευρά. Οι άντρες όμως, είχαν τα κουμπιά τους από την αντίθετη πλευρά, αφού ντύνονταν μόνοι τους.

Σχήμα των ποδηλάτων


Ίσως να έχετε προσέξει πως τα γυναικεία ποδήλατα διαφέρουν λίγο στον σχεδιασμό τους από τα αντρικά. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τον 19ο αιώνα οι γυναίκες φορούσαν μακριά φορέματα, η πάνω μπάρα του σκελετού του ποδηλάτου έπρεπε να είναι πιο χαμηλά, για να μην σχιστούν τα ρούχα ή να σηκώνονται οι φούστες πολύ ψηλά καθώς κάνουν πετάλι.

Στρόγγυλα καλύμματα φρεατίων


Τα καλύμματα φρεατίων έχουν διάφορα σχήματα, αλλά το επικρατέστερο είναι το κυκλικό, επειδή κάθε άλλο σχήμα θα μπορούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πέσει μέσα στο φρεάτιο, ενώ στην περίπτωση του κύκλου κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Βελάκι δίπλα στην ένδειξη βενζίνης


Το βελάκι αυτό δείχνει σε ποια πλευρά του αυτοκινήτου βρίσκεται το ντεπόζιτο, ώστε να γνωρίζετε από ποια πλευρά πρέπει να σταματήσετε σε ένα βενζινάδικο.

Βαθουλώματα στις μπάλες του γκολφ


Τα βαθουλώματα αυτά κάνουν τις μπάλες πιο αεροδυναμικές, με αποτέλεσμα να διανύουν μεγαλύτερη απόσταση μετά από κάποιο χτύπημα.

Μπρούτζινα πόμολα


Στα τέλη του 19ου αιώνα, ανακαλύφθηκε πως μέταλλα όπως ο χαλκός και το ασήμι είχαν την ιδιότητα να σκοτώνουν μικροοργανισμούς (ολιγοδυναμική δράση). Γι'αυτόν τον λόγο, τα πόμολα στις πόρτες των νοσοκομείων ήταν φτιαγμένα από μπρούτζο, καθώς εξοντώνουν τα μικρόβια και αυτοαπολυμαίνονται μέσα σε μερικές ώρες.


Mr.Fantastic







Με αφορμή την πολυσυζητημένη τρυφερή ερωτική σκηνή του Γκριζοσκώληκα και της Μισσάντεϊ στο επεισόδιο του Game of Thrones, λάβαμε αρκετές ερωτήσεις στα social media από θαυμαστές, ορισμένοι θέλησαν να μάθουν αν τελικά μπορούν οι ευνούχοι να κάνουν σέξ.




Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ποιος ονομάζεται ευνούχος;

Ως ευνούχος ορίζεται εκείνος που του έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά οι όρχεις. Ειδικότερα, θεωρείται ο άνδρας που έχει υποστεί ευνουχισμό και τον χρησιμοποιούσαν ως φύλακα στο χαρέμι ή στους βασιλικούς κοιτώνες.
Ευνούχοι μέσα στην ιστορία

“Διότι ὑπάρχουν εὐνοῦχοι, οἱ ὁποίοι ἀπό τήν κοιλιά τῆς μητέρας τους ἐγεννήθηκαν ἔτσι. Και ὑπάρχουν εὐνοῦχοι, οἱ ὁποίοι ἔγιναν εὐνοῦχοι ἀπό τους ἀνθρώπους, και ὑπάρχουν εὐνοῦχοι, οἱ ὁποίοι μόνοι τους ἔγιναν εὐνοῦχοι διά την βασιλείαν τῶν οὐρανῶν. Ὅποιος μπορεῖ να το δεχθῇ, ἂς το δεχθῇ.”

Και όμως αυτή η προτροπή για ευνουχισμό συναντάται μέσα στη Βίβλο! Και ακόμα και αν πίστευες πως δύσκολα θα την ακολουθούσε κάποιος, καθώς η Βίβλος είναι γεμάτη με παραβολές, υπήρξε ο πρώτος φιλόσοφος του Χριστιανισμού, ο Ωριγένης, ο οποίος ευνουχίστηκε οικειοθελώς σε ηλικία 25 ετών για να κερδίσει μία θέση στη βασιλεία των ουρανών.
Υπήρχαν όμως πολλά παραδείγματα ευνούχων μέσα στην ιστορία;




Η αλήθεια είναι πως η ιστορία βρίθει από παραδείγματα ευνούχων, και αυτό διότι ο ευνουχισμός χρησιμοποιούνταν ως μία παλαιά τακτική που συνέβαινε για θρησκευτικούς, πολεμικούς και πολιτικούς λόγους.

Από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή και από την Αφρική στην Ινδία και την Κίνα έχουν καταγραφεί αμέτρητα παραδείγματα ευνουχισμού.




Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες ιστορικές αναφορές ξεκινάνε από τη σουμερική περιοχή της Lagash τον 21ο αι π.Χ.. Συνεχίζουμε στην Κίνα στο τέλος της δυναστείας των Ming που οι ευνούχοι άγγιζαν τους 70.000 μόνο μέσα στο παλάτι και συχνά ήταν άντρες με περίοπτη θέση που έχαιραν σεβασμού και είχαν δύναμη ακόμα μεγαλύτερη και από του βασιλιά.

Από εκεί στο Βυζάντιο, που αν και η πράξη του ευνουχισμού θεωρούνταν απαγορευμένη, συνέβαινε κατά κόρον. Οι Βυζαντινοί μπορεί ανά περιόδους είτε να ήταν “παθιασμένα ενθουσιώδεις με τους ευνούχους”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζωναράς, είτε τους καταδίωξαν όπως στην περίπτωση του Ιουλιανού (361-363). Γεγονός πάντως είναι πως οι ευνούχοι στο Βυζάντιο θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντικοί και για αυτό το λόγο έγιναν αντικείμενο σκλαβιάς και δίνονταν ως δώρο στον αυτοκράτορα, ενώ μέσα στα χρόνια συσπειρώθηκαν και κατείχαν μεγάλη δύναμη και εξουσία στην πολιτική σκηνή της αυτοκρατορίας.

Μετά το Βυζάντιο και οι ευνούχοι, σημαντική θέση κατείχαν και στην Οθωμανική αυτοκρατορία, οι οποίοι δίνονταν ως σκλάβοι όχι μόνο στις αυτοκρατορικές θέσεις, αλλά σε οποιοδήποτε είχε την οικονομική άνεση να τους έχει. Χρησιμοποιούνταν ως φύλακες για το χαρέμι, ενώ όσοι κατάφερναν να μπουν στην αυτοκρατορική αυλή γίνονταν δάσκαλοι των απογόνων και ανέβαιναν σιγά σιγά στη διοικητική ιεραρχία.

Τέλος, υπήρχαν και οι ευνούχοι super stars της Όπερας στις εκκλησιαστικές χορωδίες και στις γνωστότερες όπερες της Ευρώπης. Αυτό συνέβη καθώς όταν κάποιος ευνουχιστεί κατά την αρχική περιόδο της εφηβείας παρεμποδίζει την εξέλιξη του λάρυγγα, διατηρεί την μοναδικότητα της φωνής του, κάτι που εξελίσσεται κατά την πάροδο των χρόνων μετά την ενηλικίωση.


Ευνούχοι σήμερα




Υπάρχουν όμως ευνούχοι σήμερα; Αν και κανείς θα πίστευε πως αυτό το φαινόμενο θα έχει εξαλειφθεί, σήμερα ανά τον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από 1.000.000 ευνούχοι. Η τεχνική αυτή ισχύει ακόμα στην Ινδία που θεωρείται ότι φέρνει τύχη, αλλά και σε άλλες περιοχές παγκοσμίως που ισχύει ακόμα κυρίως για ιατρικούς λόγους. Η πλειοψηφία πλήττεται από καρκίνο του προστάτη και οδηγείται σε ευνουχισμό για να περιορίσει την εξάπλωση του.

Ευνούχοι και Σεξ

Ρωτήσαμε 5 κορυφαίους Έλληνες Ουρολόγους – Ανδρολόγους και συνεργάτες του doctoranytime να μας δώσουν πληροφορίες για το ιδιαίτερο ζήτημα.

Γεγονός είναι πως αν και οι ευνούχοι δεν μπορούν να έχουν στύση ή να εκσπερματώσουν λόγω έλλειψης τεστοστερόνης, παρ’ όλ’ αυτά αναπτύσσουν άλλες ερωτικές ζώνες και συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.

Τις ίδιες πληροφορίες βρήκαμε και απο πηγές του εξωτερικού. Ο ανθρωπολόγος Δρ. Τόμας Τζόνσον μας λέει πως οι ευνούχοι μέσα στα χρόνια είχαν σεξουαλική ζωή και παντρεύονταν, ενώ ο σερ Ρίτσαρντ Μπάρτον μας αναφέρει πως οι γυναίκες έλκονταν από αυτούς, γιατι μπορούσαν να απολαύσουν όλες τις σεξουαλικές αποαύσεις χωρίς να φοβούνται ότι θα μείνουν έγκυος.

Όπως ανέφερε και ο Δρ. Τόμας Τζόνσον: «Δεν χρειάζεται ένα σηκωμένο πέος για να ευχαριστηθεί ένα ζευγάρι το σεξ. Υπάρχουν η γλώσσα, τα χείλη, τα δάχτυλα.»


Ευνούχοι: Οι Απόκληροι Έμπιστοι της Ανθρωπότητας


via




  Ο Θεός είναι πανάγαθος, μου λένε. Είναι επίσης παντοδύναμος και παντογνώστης. Έτσι μου λένε εδώ και χρόνια από τότε που τη μόρφωσή μου την έπαιρνα μόνο από το σχολείο.




  Το παραπάνω ακούγεται πολύ ωραίο και απολύτως λογικό, για ένα θεό. Αλλά αν κοιτάξουμε τον πραγματικό κόσμο και όχι τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι, βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό.

  Κάθε χρόνο 9.000.000 παιδιά πεθαίνουν κάτω από την ηλικία των 5. Για να καταλάβετε το μέγεθος του αριθμού αυτού σκεφτείτε ένα τσουνάμι σαν αυτό που έσπειρε το θάνατο πριν μερικά χρόνια και σκότωσε περίπου 250.000 ανθρώπους. Για να φτάσουμε λοιπόν τον αριθμό των 9.000.000 πρέπει να έχουμε ένα τέτοιο τσουνάμι κάθε 10 μέρες και να σκοτώνει μόνο παιδιά κάτω των 5 ετών. Μιλάμε για 24.000 παιδιά την ημέρα, 1.000 την ώρα, 17 περίπου το λεπτό. Πριν τελειώσω αυτό το κείμενο μερικές εκατοντάδες παιδιά θα έχουν πεθάνει.



Αυτή τη στιγμή, μερικές χιλιάδες γονείς που πιστεύουν στο Θεό προσεύχονται σε αυτόν για να σωθούν τα παιδιά τους, αλλά οι προσευχές τους δεν θα εισακουστούν.

Ένας Θεός που επιτρέπει να πεθάνουν τόσα παιδιά και να υποφέρουν τόσοι γονείς, είτε δεν μπορεί να σταματήσει το κακό, είτε δεν ενδιαφέρεται, διότι η επιλογή να ενδιαφέρεται και να μην κάνει κάτι ακυρώνει την πιθανότητα να είναι πανάγαθος. Συνεπώς ο Θεός είτε είναι ανίκανος είτε κακός.

Ακόμα χειρότερα, οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους θα πάνε στη κόλαση διότι προσεύχονται στον λάθος Θεό. Είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε μια χώρα που δεν είναι Χριστιανική, όπου ποτέ δεν έμαθαν την «αλήθεια» και έτσι δεν θα μπουν στον παράδεισο. Ο Θεός τους τοποθέτησε σε αυτή τη χώρα, ο Θεός κανόνισε να είναι απομονωμένοι και ο Θεός επέλεξε ο Ιησούς να γεννηθεί σε ένα αραιοκατοικημένο μέρος του κόσμου και όχι πχ στη Κίνα όπου ο πληθυσμός εκείνη τη περίοδο ήταν σαφώς μεγαλύτερος.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, επειδή ο Θεός έκανε κάποιες επιλογές, θα πάνε στη κόλαση.

Από την άλλη, ο χειρότερος φονιάς που σκοτώνει και βιάζει σε όλη του τη ζωή, αρκεί να μετανοήσει τη τελευταία στιγμή της ζωής του και θα πάει στον παράδεισο.

Αυτό θεωρείται λογικό και σωστό στον Χριστιανισμό. Θεωρείται και ηθικό.

Όταν όμως ένας σκεπτικιστής αναφέρει αυτό το ηθικό πρόβλημα τότε του λένε πως ο Θεός είναι μυστηριώδης και πως δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα κίνητρά του, σε αντίθεση με όλα όσα καταλαβαίνουμε από τη Βίβλο, αφού βέβαια την ερμηνεύσουμε κατά το δοκούν.

Όταν κάποιος βάζει γκολ, βρίσκει θέση να παρκάρει ή τα χαμένα κλειδιά του, τότε ευχαριστεί το Θεό, διότι ο Θεός μεσολάβησε να συμβεί αυτό το θαύμα.

Αλλά όταν τα παιδιά πεθαίνουν κατά χιλιάδες, «άγνωσται αι βουλαί του κυρίου».

Το πρόβλημα αυτής της «λογικής» μεγαλώνει όταν ακούς, κατά τ’ άλλα έξυπνους ανθρώπους, να σου λένε αυτά και άλλα παρόμοια, όπως το «έχουμε ελεύθερη βούληση, ας λύσουμε τα προβλήματα αντί να κάνουμε πολέμους».

Αυτή η Χριστιανική ηθική είναι η αποκορύφωση του εγωκεντρισμού και της ματαιοδοξίας, διότι σε οδηγεί να πιστέψεις πως εσύ, που απολαμβάνεις την εύνοια του Θεού, είσαι με κάποιο τρόπο καλύτερος από τους άλλους που τιμωρούνται σε αυτή τη ζωή αλλά και στην επόμενη.

Αυτή η Χριστιανική ηθική είναι που επιτρέπει σε εκατομμύρια λογικούς ανθρώπους να πιστέψουν σε αυτό που μόνο ένας ψυχοπαθής θα μπορούσε να πιστέψει. Διότι αν κάποιος περνούσε όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως ο Άγιος Βασίλης κάνει ντιλίβερι δώρα τα Χριστούγεννα, το λιγότερο που θα λέγαμε είναι πως δεν στέκει καλά. Αλλά για κάποιο λόγο αυτό δεν ισχύει αν αντί για τον Άγιο Βασίλη πιστεύει στον Ιησού, τον Μωάμεθ ή μερικές χιλιάδες άλλους θεούς.


Οὐ πάντες χωροῦσι τὸν λόγον τοῦτον, ἀλλ’ οἷς δέδοται· Ματθ. 19,12 


Έμπνευση του παραπάνω ήταν απ' αυτό:



*****
 via


Είναι κατανοητό πως ό,τι δεν ξέρεις απλά δε σε απασχολεί. Αν ξέρεις όμως κάτι για ένα θέμα υπάρχουν δυο οδοί να ακολουθήσεις: είτε να μάθεις περισσότερο για αυτό, είτε να επαναπαυτείς στις πληροφορίες που έχεις, θεωρώντας πως είναι αρκετές.
Αυτή η ελλιπής πληροφόρηση είναι που διακρίνει τη σημερινή μας κοινωνία στο έπακρο. Η ημιμάθεια, οι «μισές γνώσεις», η τεμπελιά της αμάθειας. Γιατί σε έναν κόσμο ο οποίος κινείται πλέον με ψηφιακούς ρυθμούς, κανείς δεν έχει χρόνο για τίποτα - ούτε καν για σωστή ενημέρωση, πόσο μάλλον για εμπλουτισμό γνώσεων.
Μα το πρόβλημα δεν είναι μόνο το ότι αναθρέφουμε πια μια γενιά που τόσο επιμελώς επιμένει να καταγράφει τα τόσα λίγα επιτεύγματά της. Το πρόβλημα αντανακλάται σε αυτό που τόσο εύγλωττα είχε πει ο Περικλής: πως «η αμάθεια προκαλεί το θράσος, ενώ ο συνετός υπολογισμός τον δισταγμό».



Έχουμε γεμίσει φωνές που επαναλαμβάνουν σχεδόν με αυθάδεια τα λίγα που ξέρουν, ασχέτως αν αυτά είναι ελλιπή, σε σημείο που αγγίζουν την παραπληροφόρηση. Από ρήσεις που αναπαράγονται λάθος, σε αβάσιμα επιχειρήματα, ανακριβείς στατιστικές και άγνοια για την άλλη όψη κάθε θέματος. Ίσως ισχύει τελικά πως «ο αμαθής είναι σαν το ντέφι: κάνει θόρυβο χάρη στην κενότητά του» (Ο. Μπέτλινγκ). Γιατί ενώ ο μορφωμένος διψάει για περαιτέρω γνώση, ο αμαθής προτιμάει να κηρύττει στους άλλους και να μην παραδέχεται τα λάθη του.
Είναι οι άνθρωποι που έχουν τις «εύκολες λύσεις» στο τσεπάκι. Αυτοί που «αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες» και νομίζουν πως ξεμπερδεύουν έτσι, ενώ στην ουσία δεν έχουν κάνει τίποτα. Αυτοί που κοιτάνε μόνο τους αριθμούς στην ευημερία μιας χώρας, αγνοώντας το πώς πραγματικά επιβιώνουν οι πολίτες της. Αυτοί που επιμένουν πως ξέρουν καλύτερα λόγω της θέσης που κατέχουν.
Είναι όμως αυτοί οι θρασείς, οι ημιμαθείς και οι επηρμένοι που καταλήγουν να μας διοικούν, και μάλλον φταίμε περισσότερο εμείς για αυτό. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε τη μόρφωση που έχουμε ως την εξουσία που αυτή μας προσφέρει, και υποκύπτουμε στην αποχή από τη σύγκρουση ως πιο αξιοπρεπή λύση.
Όπως είπε και ο Ξενοφών όμως, «εκείνοι που φαίνονται ότι εκ φύσεως είναι άριστοι, χρειάζονται περισσότερο από τους άλλους την παιδεία», και ίσως εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε: να ξεχωρίζουμε τους αναιδείς αμαθείς, από τους θαρραλέους ελλόγιμους.




Πηγήhuffingtonpost
via



… δηλαδή σε κερατώνει αν δεν κατάλαβες καλά. Δηλαδή πάει με άλλον ή άλλους άντρες. Το κατάλαβες, ή κάνεις ότι δεν ακούς; Λοιπόν σου μάζεψα εδώ φίλε μου τους 10 πιο συχνούς λόγους που η κυρία σου θα στην κάνει. Έτσι για να καταλάβεις μια για πάντα ποιοι είναι οι πιο συνήθεις λόγοι που οδηγούν μια γυναίκα στην απιστία. Και δεν είναι μόνο το σεξ, μην προτρέχεις. Όπως θα δεις και παρακάτω, παίζει ρόλο και το σεξ αλλά οι περισσότεροι λόγοι που θα κάνουν μια γυναίκα ν’ απατήσει, έχουν να κάνουν κυρίως με τις συναισθηματικές της ανάγκες και όχι με τα γαμησιάτικα της…..Οι κανονικές γυναίκες δεν ασχολούνται με τους γυμνασμένους αποτριχωμένους κοιλιακούς, τα μπράτσα, τους γυμνασμένους κώλους. Αυτά τα κοιτάνε οι gay και οι ξεκωλιάρες. Οι κανονικές γυναίκες θέλουν συναισθηματική και ψυχολογική κάλυψη. Ας είσαι παχουλός, αγύμναστος και καθόλου σαν αυτούς που προβάλλουν τα περιοδικά. Αν την απογειώνεις στο σεξ και στις καθημερινές μικρές λεπτομέρειες δεν θα την χάσεις ποτέ.


Έλλειψη σεξ
Κάποτε στις μεγάλες σας κάψες, ξενυχτούσες μαζί της στο κρεβάτι δοκιμάζοντας τα πάντα, κι’ ας πήγαινες κατ’ ευθείαν το πρωί για δουλειά. Τώρα τι σε έχει πιάσει; Πέφτεις στο κρεβάτι κι’ αντί να την φας ολόκληρη κοιμάσαι; Εμ…. μεγάλωσες, έχεις προβλήματα, έχεις ευθύνες, χρωστάς, σου χρωστάνε, και προτιμάς τον ύπνο ε; Εκείνη τι θα κάνει; Έχει περάσει απ’ το μυαλό σου ότι μπορεί να πιστεύει ότι δεν είναι πια ποθητή; Ότι δεν γουστάρεις; Αν δεν της το δείξεις εσύ θα το αναζητήσει αλλού. Κάνε τη γυναίκα να νιώσει λες και είναι η
Scarlett Johansson και θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα στα φορέσει με τον υδραυλικό που την κοιτάει λες και είναι ξερολούκουμο.
Sexycat
Τα ζωώδη ένστικτα που παλεύεις να κρατήσεις εσύ μέσα σου, υπάρχουν και σε αρκετές γυναίκες και συνήθως έχουν να κάνουν με μια αλλαγή στη ζωή τους που τους ανανέωσε. Αν δεις μια γυναίκα να αλλάζει τα μαλλιά της, το ντύσιμο της, το μακιγιάζ της, χάσει κιλά, βρει νέα δουλειά, κάνει νέους φίλους και φίλες… όλα αυτά σημαίνουν κάτι και πρέπει να σε υποψιάσουν. Πάει να πει ότι ήρθαν στην 
επιφάνεια ξανά οι σεξουαλικές της ορμές. Θέλει να εξωτερικεύσει την ελκυστική γάτα που κρύβει μέσα της, κι αν εσύ δεν δείξεις αμέσως ενδιαφέρον, η γάτα θα ανέβει στα κεραμίδια και μην την είδατε…. You know what mean!
Αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση μπορεί για σένα να μην παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο, για εκείνη όμως λειτουργεί διαφορετικά. Αν αρχίσει κι ανεβαίνει η αυτοεκτίμησή της και νιώθει σέξι και όμορφη, μπορεί να θέλει να προσφέρει τον εαυτό της και σε άλλους άντρες. Όχι ότι θα κάνει σίγουρα, κι αν συμβεί δεν θα φταις εσύ. Αν νιώθει όμως ασφαλής μέσα στη σχέση της, πίστεψέ με δεν πρόκειται να στραφεί αλλού. Εν ολίγοις οι γυναίκες θέλουν συνέχεια να είναι στο κέντρο της προσοχής, θέλουν να τις θαυμάζεις, να τις θέλεις και κάθε βράδυ- και πρωί δεν παίζει ρόλο- να την κάνεις να βλέπει τον Χριστό φαντάρο.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύοΜπορεί να μην την απάτησες, αλλά ακόμα κι αν σε έπιασε να λες ένα μεγάλο ψέμα, η εμπιστοσύνη της έχει κλονιστεί. Και φυσικά νιώθει πληγωμένη. Κι’ επειδή όλα εδώ πληρώνονται, υπάρχει περίπτωση να σε απατήσει μόνο και μόνο για να εκδικηθεί και να σε πληγώσει. Βλέπεις μια συγνώμη δεν είναι αρκετή για εκείνη. Άλλωστε όλοι μας δεν ζητάμε μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε κι’ άλλες γεύσεις από το απαγορευμένο δέντρο;
Οικειότητα 
Θα μου πεις τώρα γίνεται να είστε μαζί τόσο καιρό και να μην νιώθει οικειότητα; Κι όμως γίνεται. Το ότι ξαπλώνετε στο ίδιο κρεβάτι, κάνετε έρωτα ή ακόμα μοιράζεστε το ίδιο σπίτι, δεν σημαίνει ότι νιώθει συνδεδεμένη μαζί σου. Φιλιά, χάδια, αγκαλιές και επικοινωνία είναι αυτά που θα την κάνουν να νιώσει ασφάλεια. Φρόντισε λοιπόν να περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί της, αλλιώς το έχασες το παιχνίδι. Μην της κάνεις σεξ και αμέσως γυρνάς την πλάτη και ροχαλίζεις. Πες της δυό κουβέντες, φέρε ένα ποτήρι κρασί, έτσι για φινάλε στην όμορφη νύχτα…. Μην είσαι χαζός βρε…..
 Νιώθει παραμελημένη
Κι αν όντως συμβαίνει αυτό, φταις εσύ και μόνο εσύ. Αν περνάς όλη τη μέρα στο γραφείο και μετά στο γήπεδο ή με τους φίλους παίζοντας 
playstation λογικό είναι. Αν πάψει να νιώθει γυναίκα όταν είναι μαζί σου, σίγουρα θα υπάρξει κάποιος άλλος που θα την κάνει να νιώσει. Και με τόσο ελεύθερο χρόνο μακριά σου, το βλέπω το κέρατο να έρχεται και να είναι και μεγάλο. Η παραμελημένη γυναίκα το εκπέμπει και ο γείτονας το καταλαβαίνει…. Και είναι διαθέσιμος να την κάνει να νιώσει λες και είναι η Beyonce.
Μην κάνεις πίσω 
Οι άντρες έχουν την τάση μετά από ένα διάστημα να θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα και να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Μην ξεχνάς όμως ότι οι γυναίκες είναι πολύ συναισθηματικές αλλά κυρίως εγκεφαλικές. Αν πάψεις να εκφράζεσαι, νιώθει ότι όλα τελείωσαν, και αρχίζει να ξενοκοιτάει. Και ξέρεις πόσα τεκνά πολύ καλύτερα από σένα είναι διαθέσιμα; Και αν το δεις από δική της σκοπιά, στην ουσία δεν σε απατά, απλά προχωρά.
 Ρουτίνα στο σεξ 
Μα κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια. Λες και είστε προγραμματισμένοι! Αν το επιτρέψετε και οι δύο, το σεξ μπορεί να καταντήσει βαρετό, ανιαρό και μονότονο. Τώρα θα μου κάνει αυτό, μετά εκείνο και μετά το άλλο. Θα πει αυτό. Και τέλος! Ίδιες στάσεις, πάντα στο κρεβάτι, συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Έτσι μπαίνει στο μυαλό της η ύπαρξη ενός εραστή που θα είναι αυτός που θα την βγάλει από την σεξουαλική σας ρουτίνα, αν δεν το κάνεις εσύ φυσικά. Θα της δώσει την περιπέτεια που θέλει, και εν ολίγοις θα την κάνει να μην βαριέται. Άσε που μετά όταν κάνει σεξ μαζί σου, θα κλείνει τα μάτια και θα σκέφτεται τον άλλο.
Παράνομος κι’ αν είναι ο δεσμός μας…. 
Μπορεί να μην της είναι εύκολο να πει χωρίζουμε. Κι έτσι σε κερατώνει. Ένας παράνομος δεσμός είναι η εύκολη διαφυγή για εκείνη. Άσε που άμα το μάθεις, θα την χωρίσεις εσύ. Κακά τα ψέματα, είναι πιο εύκολο να ασχοληθεί με μια καινούρια σχέση, παρά με το να διορθώσει την ήδη υπάρχουσα.
 Η εκδίκηση τρώγεται κρύα 
Σας το είπα και πιο πάνω. Αυτός είναι ο νούμερο ένα λόγος που θα σε απατήσει. Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Την κεράτωσες και πολύ απλά θέλει να σε κερατώσει για να σ’ εκδικηθεί. Πρέπει βλέπεις να πατσίσετε και να σε πληγώσει με τον ίδιο τρόπο που την πλήγωσες. Μη μου πεις πως δεν καταλαβαίνεις. Το γυναικείο μυαλό ακολουθεί άλλα μονοπάτια, διαφορετικά από τα δικά σου. Και μόνο να υποψιαστεί ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι, αμέσως θα στα φορέσει. Αμέσως. Πριν προλάβεις να αντιδράσεις.
Στην ταινία “Perfect murder” η Gwyneth Paltrow απατά τον Michael Douglas με τον Viggo Mortensen, ενώ στην ταινία «Unfaithful» η Diane Lane απατά τον Richard Gere με τονOlivier Martinez.

via


Υπάρχει λάθος και σωστό;... παλεύουμε στην πορεία της ζωής μας για να ανακαλύψουμε τι είναι σωστό και τι λάθος.. από όλα όσα έχουμε μέσα μας. Ρωτάμε δεξιά κι αριστερά,κοιτάμε, προσπαθούμε να καταλάβουμε για να απελευθερωθούμε από τα λάθη μας. Είναι όμως έτσι; "Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έτσι αμαρτία", λέει ο εξομολογητής στον κακότυχο εξομολογούμενο, επιβεβαιώνοντας μέσα του κάτι που ήδη πίστευε βαθύτερα για τον εαυτό του. Πόσο κακός είναι και πόσα λάθη κάνει.
Και ο εξομολογητής επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο και προσφέρει τη λύτρωση αναδεικνύοντας την παραδοχή του εσωτερικού κακού..." πες το και θα ανακουφιστείς... είναι όντως λάθος και αμαρτία, αλλά αν το πεις, κάτι καλύτερο θα γίνει για σένα". Αλλά ίσως ένας άλλος εξομολογούμενος, ένας που δεν ικανοποιείται με τις εύκολες και δεδομένες διαδικασίες, να έλεγε στον εξομολογητή... Πριν μοιραστώ τις αμαρτίες μου, θα ήθελα να μου προσδιορίσετε τι είναι αμαρτία και ποιος καθορίζει την έννοια. Για να καταλάβω τι είναι κακό μέσα μου και τι όχι". Δεν είναι σίγουρο ότι ο εξομολογητής θα είχε άλλη μια έτοιμη απάντηση να δώσει στον εξομολογούμενο. Ίσως γιατί τελικά, εξ αρχής δεν τίθεται θέμα αμαρτίας. Θέμα καλού και κακού. Βιώνω τον εαυτό μου ως κακό, όχι γιατί υπάρχει μια λίστα που καθορίζει το καλό και το κακό, αλλά γιατί έτσι μου έμαθαν να βιώνω τον εαυτό μου, κάποτε. Και στο δρόμο "τραβώ" ανθρώπους που θα με βοηθήσουν να αναδείξω την άποψη που έχω ήδη για τον εαυτό μου. Ψάχνω "εξομολογητές", που θα μου δείξουν το κακό μέσα μου... για να το μοιραστώ και να αμβλυνθεί ο πόνος. Και τελικά το μόνο που επί της ουσίας και σε βαθύτερο επίπεδο γίνεται, είναι η επισημοποίηση αυτού που ήδη πίστευα. Πως όντως τελικά είμαι κακός. Και στο δρόμο, γίνεται μια ανούσια πάλη με τον εαυτό. Να πειστεί δηλαδή κάποιος, ότι πρέπει να πετάξει πράγματα από πάνω του, όχι όμως με βάση τη δική του ομοιόσταση και ισορροπία, αλλά με βάση το δοκούν. Κύκλος ατέρμονος έχει ήδη αρχίσει. Ο φίλος κι ο εχθρός, απροσδιόριστοι. Θα μπορούσε,στον παραπάνω φανταστικό διάλογο, να συνεχίσει μιλώντας ο εξομολογούμενος, και να πει στον εξομολογητή... "μα εγώ δε θέλω να ξεκινήσω με την παραδοχή ότι είμαι κακός. Γιατί με πηγαίνετε προς τα εκεί; Εγώ θέλω να καταλάβω τι από όσα έχω το χρειάζομαι και τι όχι. Τι ανήκει σε εμένα και τι μου έχουν προσδώσει και αναγκάζομαι να κουβαλώ. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καταλάβω... να αποδεχτώ όσα έχω μέσα μου και να μη ζω τη ζωή μου, προσπαθώντας διαρκώς να αρνούμαι. Γιατί αν δεν αποδεχτώ, ποτέ δε θα καταλάβω τι μου χρειάζεται από όσα με αποτελούν και τι όχι. Τι θα αφήσω πίσω μου και τι θα πάρω μαζί μου στη συνέχεια του δρόμου".
Επίσης δεν είναι σίγουρο πως ο "εξομολογητής", θα είχε κάτι να απαντήσει. Είναι βλέπεις, πολύ πιο εύκολο να κατακεραυνώνουμε και να αρνούμαστε, από το να καταλαβαίνουμε και να αποδεχόμαστε. Είτε αυτό έχει να κάνει με τους άλλους είτε με τον εαυτό μας τον ίδιο. Είτε έχουμε το ρόλο του εξομολογητή, είτε του εξομολογούμενου. Και αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος από εξομολογητές και εξομολογούμενους.
*Στο παραπάνω κείμενο, δε συμμετέχουν οι συλλογικές διαδικασίες για τον καθορισμό των εννοιών σωστού και λάθους...
Υπάρχει λάθος και σωστό τελικά? Όπως και να έχει, μια όμορφη Άνοιξη να έχουμε...
Ψυχιατρος Online