08/15/15




Μια φορά κι έναν καιρό ένα δάσκαλος περπατούσε με τον μαθητή του στο δάσος.

Καθώς περπατούσαν, ανάμεσα στους φυσικούς ήχους της ζούγκλας, άρχισε να ακούγεται και ένας διαφορετικός, αφύσικος ήχος. Τότε, ο δάσκαλος σταματάει απότομα, γυρνάει προς την πλευρά του μαθητή του και τον ρωτάει «Μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτός ο ήχος;»


Ο μαθητής κοντοστάθηκε και αφού αφουγκράστηκε για λίγη ώρα απάντησε «Είναι μια καρότσα». Ο δάσκαλος δεν φάνηκε ικανοποιημένος από την απάντηση και ρώτησε εκ νέου«Ναι, είναι μια καρότσα αλλά τι καρότσα είναι;»


Ο μαθητής αφουγκράστηκε για λίγο ακόμα και ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει. Ο δάσκαλος τότε χαμογέλασε και του είπε «Είναι μια άδεια καρότσα, γι αυτό κάνει τόσο θόρυβο», και συνέχισε

«Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όσο πιο άδειοι είναι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν και τόσο πιο πολύ μιλάνε».


Πηγή



Στα χρόνια της αθωότητας όλοι είναι ίσοι, ή μάλλον έτσι βλέπουν τον εαυτό τους. Και όσο ο καιρός περνάει έρχονται τα στερεότυπα και οι κοινωνικές συμβάσεις και σε βάζουν στο παιχνίδι των διαφορών και στο κυνήγι της υποτιθέμενης ευτυχίας.
Και όσο πιο μέσα μπαίνεις τόσο ξεχνάς τα πραγματικά σου θέλω, τόσο γίνεσαι σκλάβος των αναγκών που η κοινωνία σου δημιουργεί.
Γιατί όλα έχουν έναν στόχο , την αρμονική συνύπαρξη, αλλά όχι την προσωπική καλυτέρευση, την γαλήνη και την αγάπη.
Πρέπει να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά, να έχεις μια καλή δουλειά, να βγάλεις όσο περισσότερα χρήματα μπορείς, να αγοράζεις όσο περισσότερο μπορείς και στο παιχνίδι της σύγκρισης να βγαίνεις όσο πιο ψηλά μπορείς.
Γιατί η ευτυχία σου εξαρτάται από την σύγκριση. Έχω περισσότερα από σένα, είναι καλύτερα τα δικά μου από τα δικά σου;
Γιατί η ευτυχία σου εξαρτάται από τους καημένους, τους άμυαλους, τους κακούς και τους διαφορετικούς.
Γιατί όσο περισσότερο δεν τους μοιάζεις τόσο καλύτερα νοιώθεις.
Γιατί αν δεν υπήρχαν αυτοί για να συγκριθείς μαζί τους , δεν θα είχαν αξία τα επιτεύγματα σου.
Γιατί η υποτιθεμένη δυστυχία τους είναι η πηγή της δικής σου ευτυχίας.
Τους ρώτησες άραγε πως νιώθουν;
Σκέφτηκες πως θα ήταν η ζωή σου αν δεν παντρευόσουν τον απολύτως αποδεκτό, αλλά αυτόν που σε τρέλανε;
Πως θα ήταν αν αντί να μαζεύεις λεφτά για να νιώθεις κάποιος ήσουν απλά κάποιος;
Πως θα ήταν η ζωή σου αν δεν είχες κάποιους να λυπάσαι;
Και αφού νοιώθεις οίκτο για αυτούς γιατί δεν τους δίνεις πραγματικές ευκαιρίες να αλλάξουν την ζωή τους παρά μόνο είτε τους επικρίνεις και τους χλευάζεις, είτε τους ελεείς;
Πόσες φορές έχεις πει τον πόνο σου ή έχεις μοιραστεί την χαρά σου με αυτούς τους ανθρώπους, απλά γιατί αυτοί σε νιώθουν και ενδιαφέρονται πραγματικά;
Πόσες φορές τους χρησιμοποίησες μέσα στη μιζέρια σου για να νιώσεις καλύτερος;
Πόσες φορές ένιωσες πετυχημένος που έκανες κάτι τέτοιο;
Ε, λοιπόν έκανες λάθος.         
Σε αφήνουν να τους χρησιμοποιείς , γιατί απλά κατανοούν την ανάγκη σου αυτή.
Σε αφήνουν στην πλάνη της επιτυχημένης σου ζωής, γιατί κακό δε θα έκαναν σε κανένα.
Σε αφήνουν να βολοδέρνεις τρέχοντας και κυνηγώντας τα όνειρα που σου έχουν επιβληθεί, γιατί ξέρουν την ματαιότητα τους.
Σε αφήνουν να τους λυπάσαι για να μην ασχολείσαι μαζί τους.
Σε αφήνουν να κάθεσαι πάνω στον αχυρένιο θρόνο σου, γιατί απλά δεν τον είχαν ανάγκη ποτέ.
Σε αφήνουν να τους οικτίρεις για να μπορείς να συνεχίσεις την γεμάτη στερεότυπα ζωή σου.
Σε αφήνουν να νομίζεις πως είσαι πρότυπο για αυτούς και πως θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να είναι στη θέση σου , απλά και μόνο για να διευκολύνεται η καθημερινότητα τους,
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που εσύ λυπάσαι, δε μετράνε την ζωή τους με το χρήμα , το μέτρο ή το κιλό, αλλά με την αγάπη.
Γιατί για αυτούς τους ανθρώπους, αυτό που εσύ αποκαλείς εγωισμό , είναι απλά χάσιμο χρόνου και αυτό που εσύ αποκαλείς αξιοπρέπεια είναι απλά το πώς θέλω να φαίνομαι.
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπήκαν σε καλούπια και αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον εύκολο και σίγουρο δρόμο.
Γιατί αυτοί οι άνθρωποι την ευτυχία τους την παράγουν μόνοι τους.
Αυτοί οι άνθρωποι που εσύ λυπάσαι γελάνε και μάλιστα χωρίς να καμαρώνουν για επιτεύγματα και επιτυχίες , απλά και μόνο επειδή νοιώθουν καλά.
Αυτοί οι άνθρωποι που εσύ λυπάσαι , απλά γελάνε με τον οίκτο σου.



Έφτασες πια τα σαράντα; Βλέπεις το μαγικό τεσσάρι να ετοιμάζεται να μπει μπροστά από την ηλικία σου και νιώθεις κάπως;
Λογικό είναι, μην ταράζεσαι. Τα σαράντα στη γυναίκα είναι κομβικό σημείο. Όχι τόσο για κρίση ταυτότητας όσο για στοχασμό κι απολογισμό. Πόσα έκανες από όσα ήθελες; Πέτυχες στη δουλειά σου; Έκανες οικογένεια και παιδιά; Είσαι ικανοποιημένη από όσα έχεις ή θα τα άλλαζες αν μπορούσες;
Στέκεσαι στο σταυροδρόμι της ωριμότητας και σκέφτεσαι πως έφτασες ως εδώ. Τι έκανες λάθος και τι σωστό; Τι θα άλλαζες αν μπορούσες; Τι θα έπρεπε να ξέρεις πριν δέκα χρόνια για να φτάσεις σήμερα, ώριμη σαραντάρα να θεωρείς τη ζωή σου όπως πρέπει;
Εμείς, σκεφτήκαμε πόσες αλήθειες θα ήθελε να ξέρει μια σαραντάρα όταν ακόμη είναι τριάντα. Αλήθειες που θα την έκαναν να ζήσει αλλιώς. Αν, λοιπόν, ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δεν έχεις παρά να δώσεις λίγη προσοχή…
1. Να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου.
Η απόλυτη αποδοχή του εαυτού σου μπορεί να σε φυλάξει από πολλές λάθος αποφάσεις φια τη ζωή. Μόνο γνωρίζοντας το μέσα σου κι αποδεχόμενη όσα νιώθεις, σκέφτεσαι αλλά κυρίως είσαι, μπορείς να αγαπήσεις πραγματικά τον εαυτό σου. Με αυτό σαν αφετηρία, μπορείς κατόπιν να στήσεις υγιείς σχέσεις.
2. Να ταΐζεις την ψυχή σου.
Να φροντίζεις να έχεις γεμάτη την ψυχή σου με πράγματα που σε εμπνέουν. Διοχέτευσε εκεί το πάθος και τη χαρά της ζωής και βρες ότι σου ζεσταίνει κι απελευθερώνει την ψυχή.
3. Να έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν.
Μπορεί να πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου, αλλά είναι ψέμα. Όση εσωτερική δύναμη και πείσμα κι αν έχεις, όσο και να προσπαθείς, πάντα θα χρειάζεσαι ανθρώπους δίπλα σου για να σε στηρίζουν και να σου συμπαραστέκονται. Μην τους αποδιώχνεις. Δεν έχεις υπερδυνάμεις, να το θυμάσαι.
4. Να είσαι αυθεντική.
Η ζωή δεν έρχεται πάντα όπως τη θέλεις. Δε θα έχεις μόνο χαρούμενες στιγμές. Θα έρθει κι ο πόνος και η θλίψη. Μην το κρύβεις το ζόρι σου. Μη φοράς το χαμογελαστό προσωπείο σου για να μη δείξεις στους άλλους πόσο πονάς. Να είσαι ο εαυτός σου. Να είσαι αυθεντική και να μη ντρέπεσαι να δείξεις τα συναισθήματα σου.
5. Να ζεις για σένα.
Είναι καλό να προσπαθείς να κάνεις τους άλλους χαρούμενους, αλλά μήπως κάπου στην πορεία ξέχασες πως να κάνεις εσένα ευτυχισμένη; Η ζωή πρέπει να παίρνεις αποφάσεις που θα σε κάνουν εσένα πλήρη και χαρούμενη. Και μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά δεν είναι. Λέγεται απλά αυτοπροστασία!
6. Μη συμβιβάζεσαι τόσο πολύ.
Πολλές φορές αφήνεις τα θέλω σου σε δεύτερη μοίρα και συμβιβάζεσαι. Αλλά δεν κάνεις καλά. Δεν έχει νόημα να βρίσκεσαι σε μια σχέση που δε σε καλύπτει εξ αρχής μόνο και μόνο για να έχεις μία σχέση! Δε σου κάνει καλό κι αργά ή γρήγορα, όλες αυτές τις “εκπτώσεις” θα τις βρεις μπροστά σου.
7. Να ταξιδεύεις περισσότερο.
Ταξίδεψε τώρα που μπορείς. Όταν αργότερα θα έχεις σύζυγο, παιδιά, σκυλιά κι ένα σωρό υποχρεώσεις, τα ταξίδια σου θα είναι περιορισμένα ως κι ανύπαρκτα. Γι’αυτό όσο είσαι νέα κι ελεύθερη, ταξίδεψε όπου ποθεί η καρδιά σου. Κάνε οικονομία, βάλε προτεραιότητες και κανόνισε τουλάχιστον ένα μεγάλο ταξίδι κάθε χρόνο σε έναν προορισμό που πάντα θα ήθελες να εξερευνήσεις!
8. Να ανησυχείς λιγότερο.
Πάψε να είσαι μια μηχανή που παράγει συνέχεια άγχος. Σταμάτα να ανησυχείς για τα πάντα και να δηλητηριάζεις τη ζωή σου. Χαλάρωσε κι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Αντιμετώπισε το με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Το στρες δε βοηθάει πουθενά.
9. Σταμάτα να συγκρίνεις.
Μπορεί οι ζωές των φίλων και των γνωστών σου να φαίνονται ειδυλλιακές μέσα από τις φωτογραφίες που αναρτούν στα social media. Μπράβο τους. Δεν ωφελεί να συγκρίνεις τη ζωή σου με τη δική τους. Δεν κερδίζεις τίποτα προσπαθώντας να μετρήσεις τι έχουν αυτοί και τι εσύ. Κι αν αυτοί έχουν περισσότερα, δεν έχει κανένα νόημα να βασανίζεσαι και να αναρωτιέσαι γιατί αυτοί τα κατάφεραν κι εσύ όχι. Ζήσε με ό,τι έχεις κι όσα δε σου αρέσουν άλλαξε τα. Κι όσα δεν έχεις αποκτήσει, διεκδίκησε τα!
10. Πάψε να έχεις μεγάλες προσδοκίες.
Μπορεί να νιώθεις πριγκίπισσα, αλλά δεν είσαι. Πάψε λοιπόν να περιμένεις τον πρίγκιπα του παραμυθιού και να συγκρίνεις τον κάθε άνθρωπο που θα βρεθεί μπροστά σου με τον κύριο Τέλειο που έχεις πλάσει με το μυαλό σου. Συνεχίζοντας αυτό το τροπάριο φλερτάρεις έντονα με πολλές αποτυχίες κι απογοητεύσεις… Γι’αυτό χαμήλωσε τις προσδοκίες του. Αυτό που θα σου έρθει στο δρόμο, ακόμη κι αν δε σου γεμίζει εξ’ αρχής το μάτι, μπορεί να σε εκπλήξει!
11. Να δουλεύεις για να ζεις κι όχι να ζεις για να δουλεύεις.
Είναι λογικό να θέλεις να φτιάξεις την καριέρα σου και να πετύχεις όσα ονειρεύτηκες. Αλλά πρόσεξε τις υπερβολές. Υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή πέρα από την επαγγελματική καταξίωση που σου τρώει πολύ και σημαντικό χρόνο.
12. Κάνε αποταμίευση.
Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου επιφυλάσσει η αμέσως επόμενη στιγμή. Γι’αυτό φρόντισε να είσαι προετοιμασμένη για τα πάντα. Να είσαι συνετή με τα χρήματα και να κάνεις όσο μπορείς αποταμίευση. Πότέ δεν ξέρεις τι ανάγκη μπορεί να προκύψει και πόσο άμεση κι επιτακτική θα είναι. Γι’αυτό φρόντισε να είσαι εξασφαλισμένη!
13. Να δίνεις στους άλλους περισσότερα από όσα παίρνεις.
Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη σου. Βρίσκονται σε λιγότερο προνομιούχα θέση από σένα και χρειάζονται το ενδιαφέρον και τη στήριξη σου. Μην περιμένεις ότι θα είναι δούναι και λαβείν η προσφορά σου. Να το κάνεις με όλη σου την καρδιά χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.
14. Να συγχωρείς τον εαυτό σου και τους άλλους.
Το να ζεις ένα σημαντικό μέρος της ζωής σου σκεπτόμενη όσα σου έκαναν οι άλλοι και κρατάς κακία, σε φθείρει. Να συγχωρείς, λοιπόν. Όχι τόσο γιατί θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι αυτοί που σε πλήγωσαν, αλλά γιατί μέσω της συγχώρεσης γίνεται εσύ καλύτερη…
15. Μη σπαταλάς το χρόνο σου με αρνητικούς ανθρώπους.
Πολλές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να γλιτώσεις από έναν αρνητικό άνθρωπο. Ιδίως όταν αυτός είναι μέλος της οικογένειας σου ή φίλος σου, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Όσο δύσκολο, όμως κι αν είναι, εσύ πρέπει να κρατάς αποστάσεις. Η αρνητικότητα δε σε ωφελεί, γι’αυτό βάλε τα όρια σου. Είναι απαραίτητο!
16. Επιβάλλεται να λες και κανένα όχι.
Μπορεί να μη θέλεις να δυσαρεστήσεις κανένα. Με την επιθυμία σου, όμως, αυτή, καταλήγεις να δυσαρεστείς τον εαυτό σου. Και μπορεί να προσπαθείς να μην είσαι εγωίστρια, αλλά τα πάντα έχουν τα όρια τους. Μάθε, λοιπόν, να λες και κανένα όχι. Δεν είναι κακό. Αντίθετα, επιβάλλεται ως μέσο αυτοπροστασίας!
17. Να σκέφτεσαι δυο φορές πριν δεχτείς μια πρόταση γάμου.
Μπορεί να ονειρεύεσαι να κάνεις οικογένεια. Μπορεί ο σύντροφος σου να αποφάσισε να σου κάνει την πολυπόθητη πρόταση. Εσύ, όμως, πρέπει να δεχτείς; Είσαι σίγουρη τόσο για τα αισθήματα σου, όσο και γι’αυτόν; Μήπως υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σας που εθελοτυφλείς να τα παραδεχτείς; Ο γάμος δε λύνει θέματα. Αντίθετα, δημιουργεί περισσότερα όταν οι σχέσεις δεν είναι σωστά θεμελιωμένες. Γι’αυτό, όσο ρομαντική κι αν είσαι κι όσο κι αν σε συγκίνησε η πρόταση γάμου, σκέψου τη πολύ πριν απαντήσεις.
18. Σταμάτα κι απόλαυσε τα μικρά πράγματα.
Η ζωή τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς κι εσύ τρέχεις ξωπίσω της να την προλάβεις. Σταμάτα! Κανείς δεν πρόκειται να σου αναπληρώσει τα χρόνια που έχασες κρυμμένη πίσω από μια οθόνη υπολογιστή ή με ατελείωτες ώρες δουλειάς. Πρέπει να χαίρεσαι τα μικρά πράγματα στη ζωή: Ένα γλυκό του κουταλιού με παγωμένο νερό σε μια βεράντα με φίλους, ένα ηλιοβασίλεμμα, ένα όμορφο λουλούδι σε έναν κήπο. Να την αγαπάς την ομορφιά της ζωής και να την κυνηγάς…
19. Σκέψου και λίγο τον εαυτό σου.
Καλο είναι να ανησυχείς για τους άλλους αλλά πρέπει να νοιαστείς λιγάκι και για σένα. Προσπαθείς πολύ να τους έχεις όλους ικανοποιημένους κι εσύ καταλήγεις τελευταία και καταιδρωμένη. Άλλαξε το και φρόντισε τον εαυτό σου. Κανείς δε θα βρεθεί να το κάνει αυτό καλύτερα από σένα.
20. Αγκάλιασε την αλλαγή.
Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Αυτή είναι η ομορφιά και η μαγεία της. Το θέμα είναι εσύ πως τις αντιμετωπίζεις. Πως καταφέρνεις να δεχτείς το κάθε διαφορετικό που σου εμφανίζεται στο δρόμο σου; Μην απορρίπτεις τις αλλαγές, αλλά μην τις δέχεσαι και τελείως αδιαμαρτύρητα. Σκέψου κι αποφάσισε όσα πρέπει με μόνο κριτήριο το καλό σου.
via